Kanser hastalarında kozmetik uygulamaları

Güncelleme Tarihi:

Kanser hastalarında kozmetik uygulamaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 04:38

Erken teşhis ve yeni etkin tedavilerin artmasıyla kanser hastalarının hayattakalma oranlarının ciddi anlamda arttığını belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. EcemBulut Okut, kanser hastalarında bazı temel estetik uygulamalarını anlattı.

Haberin Devamı

İZMİR Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ecem Bulut Okut, artan hasta sayısı ve hastalığın daha çok kronik tabloya dönüşmesi nedeniyle kanser hastalarının estetik taleplerinin her geçen gün arttığını söyledi. Dr. Ecem Bulut Okut, kanser hastalarında uygulanabilen bazı temel estetik uygulamaları hakkında bilgiler verdi.

¡ Dolgu Uygulamaları: Dolgu uygulamaları, kanser hastalarında başta yüz, el olmak üzere vücuttaki hacim kayıplarını doldurmada ve yara izlerinin estetik sonuçlarının düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Kanser hastalarındaki dolgu uygulamalarında tüm materyaller güvenli olmakla beraber, en uygun materyal otolog (hastanın kendine ait) yağ dokusudur. Tüm uygulamalarda görülen lokal ve sistemik yan etkiler kanser hastalarında da karşımıza çıkabilir. Bu uygulamalar sırasında kanser hastalarında enfeksiyon riski nedeniyle asepsi koşullarına çok daha fazla dikkat etmek gerekmektedir.

Haberin Devamı

¡ Botulinum Toksin (Botoks) Uygulamaları: Botosk uygulamaları kanser hastalarında kırışıklık tedavisi dışında da birçok nedenle yaygın olarak uygulanmaktadır. Uzun yıllardır yapılan bu uygulamalar sonucunda kozmetik olarak botoks uygulaması güvenli kabul edilmektedir.

¡ Lazer Uygulamaları: Kanser hastalarında lazer uygulamalarından vasküler lazerler, radyoterapiye bağlı damar genişlemelerinde, fraksiyonel ablatif lazerler fibrozis tedavisinde; epilasyon lazerleri ise bazı hedefe yönelik tedavilere bağlı gelişen kıllanma artışı durumlarında tercih edilebilir. Kanser hastalarında özellikle ablatif lazerlerde deri bütünlüğü bozulduğu için enfeksiyon riski yüksektir ve ciddi asepsi ile antibakteriyel ve antiviral profilaksi gerekmektedir.

¡ Kalıcı Makyaj Uygulamaları: Kalıcı makyaj uygulamaları arasında başlıca mikroblading, eyeliner ve dudak renklendirmeyi sayabiliriz. Bu uygulamalar bir çeşit dövme uygulamasıdır. Ortalama 6-8 hafta sonra rötüş gerektirirler. İşlem sonrası iyileşme süreci 2 hafta kadar sürmektedir. Bu uygulamalar sırasında deri bütünlüğü bozulmaktadır, bu nedenle asepsi koşullarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!