Kanser hastalarında ağrı tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Kanser hastalarında ağrı tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:27

ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi Ağrı Polikliniği Sorumlu Hekimi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Erkan Teyin, kanser hastalarında uygulanan ağrı tedavisiyle ilgili olarak merak edilen soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

 

Dr. Erkan Teyin ayrıca, ülkemizde yaşanan deprem felaketinde afetzedelere uygulanacak ağrı tedavisi hakkında da bilgiler verdi.

Kanser hastalarında ağrı tedavisi nedir? Ağrı neden oluşur?: Hastalığa bağlı olarak organ hasarı olması veya oluşan hastalığın diğer organ ve sinirlere bastırması sonucu hastalar ağrı duyar. Diğer sebeplerden biri de tedavi sırasında uygulanan kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi tedavi ağrıya sebep olmaktadır.

Kanser hastalarının ağrısız bir yaşam sürmesi için nasıl bir yol izlenir?: Başlangıçta basit ilaçlarla hasta desteklenir. Bazen kas kökenli ağrılar özellikle radyoterapiden sonra gözlenir. Bunlara akupunktur türevi tedaviler eklenebilir. Yine destek amaçlı kemoterapi, yan etkilerini azaltmak için ozonterapi uygulanabilir.

Haberin Devamı

Basit ilaçlara yanıt alınmazsa nasıl bir yol izlenir?: İki basamaklı dediğimiz morfinin küçük kardeşleri diyebileceğimiz ilaçları tedaviye ekliyoruz. Bu da yeterli kalmazsa üç basamaklı ilaç tedavisi dediğimiz morfin ve türevleri ilaçları kullanıyoruz. Morfin dediğimiz zaman hastalar bağımlı olmaktan ve ileride ilaçların etkisinde kalmaktan korkuyor. Hatta ileride yetersiz kalır diye kullanmak istemiyorlar. Ancak ilaçlar düzenli ve dikkatli kullanıldığında bağımlılık potansiyeli düşüktür. Ancak ağrı varsa ilaç kullanmak bağımlılık değildir. Ağrı yokken ilaç kullanma isteği bağımlılıktır. İlaçlara karşı direnç gelişebilir. Biz de ilaçları değiştirerek bunu aşıyoruz.

Girişimsel ağrı tedavisi kanser hastalarında uygulanabilir mi?: Girişimsel ağrı tedavisi, genellikle özel iğnelerle veya yöntemlerle hasarlı dokudan gelen ağrı duyusunu azaltmak için röntgen veya ultrason eşliğinde iğne ile hasar bölgesine girilerek hasarlı doku veya sinire yapılan tedavidir. Yakma uzun süreli uyuşturma tedavisidir. Bunun için radyofrekans, lazer, fenol, alkol gibi yöntemler kullanılır. Kanser hastalarındaki ilaçlarla yeterli yanıt alınamıyorsa veya yan etkilerden dolayi ilac kullanılamıyorsa, bu yöntemleri uyguluyoruz.

Haberin Devamı

Son yaşadığımız depremler ağrı polikliniklerinin hasta çeşitliliğini etkiliyor mu?: Afetzedelerin ağrı polikliniğine ihtiyacı oluyor mu?: Deprem bir travmadır. Travmanın getirdiği hasara bağlı olarak ağrılar olacaktır. Bunlar, kırıklar, kas zedelenmeleri, sinir hasarları, kol ve bacak kaybı, sonrası oluşacak fantom ağrısı dediğimiz ağrılardır. Bunlara yönelik yaptığımız gerek ilaç tedavileri, gerekse algolojinin uyguladığı blokaj tedavileriyle yardımcı olmaya çalışacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!