Kalp yetmezliğinde güncel tedaviler

Güncelleme Tarihi:

Kalp yetmezliğinde güncel tedaviler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 14:54

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde 2 milyonun üzerinde insanın kalpyetmezliği yaşadığını belirten kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül,“Kalp yetmezliği sonucu ölüm oranları pek çok kanser hastalığına bağlı ölümoranlarından daha yüksek. Bu nedenle kalp yetmezliğini erken dönemde teşhis etmek ve hastalık hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemli” dedi.

Haberin Devamı

KALP yetmezliğinin, kalbin vücut hücreleri için gerekli olan oksijen ve besin bakımından zengin kanı yeterli ölçüde pompalayamaması olduğunu belirten Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, kalp yetersizliğinin herhangi bir yaşta gelişebildiğini, ancak ilerleyen yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını söyledi. Toplumda 65 yaşından küçük kişilerde görülme sıklığı yüzde 1’ken, 75-84 yaş arasında görülme sıklığının yüzde 7’ye, 85 yaş üstünde ise yüzde 15’e kadar çıktığını ifade eden Evrengül, 65 yaş üstü kişilerde en sık hastaneye yatış nedeni olduğunu bildirdi.

RİSK FAKTÖRLERİ NELER?

Genel itibariyle kalp yetersizliğinin ortaya çıkmasına sebep olabilecek risk faktörlerini sıralayan Prof. Dr. Evrengül, şunları söyledi: “Günümüzde kalp yetmezliğinin ortaya çıkmasında en temel sebep olarak hastada koroner kalp hastalığı olması kabul edilmektedir. Kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları veya iltihapları, doğumsal kalp hastalıkları, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon), bazı toksinler, aşırı alkol tüketimi gibi durumlarda toksinler, bazı enfeksiyonlar, virüslere bağlı gerçekleşen kalp kası iltihabı gibi durumlar, obezite, kalp ritmi bozuklukları, böbrek yetmezliği, kansızlık, tiroid bezinin fazla ya da az çalışması kalp yetersizliği risk faktörleri arasındadır.”

Haberin Devamı

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp yetmezliği hastalıklarında zamanında tanı konulmasının, hastalığın seyrini yavaşlatmak açısından önemli olduğunu söyleyen Evrengül, “Kalp yetmezliği belirtilerinin çoğu, su ve tuz tutulumuna bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bunlar, nefes darlığı, kesik kesik nefes alma, göğüs ağrısı ve çarpıntı, bacaklarda ve karında şişlik meydana gelmesi, çabuk yorulma, yüksek yastıkta uyuma ihtiyacı gibi durumlar, kalp yetmezliğine işaret eden, ancak pek ayırt edici olmayan belirtilerdir” diye konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR

KALP yetmezliğinde düzenli tedaviyle birçok hastanın normale yakın bir yaşam sürebildiğini kaydeden Prof. Dr. Harun Evrengül, şu bilgileri paylaştı: “Tedaviyle hastaneye yatışın azalması, yaşam süresinin uzaması ve ani ölümün önlenmesi amaçlanmaktadır. Kalp kasının güçlenip kanın vücuda daha iyi pompalamasını sağlamak amacıyla bazı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Bazı durumlarda düzenli ilaç tedavisine rağmen kalp yetmezliği semptomları daha da kötüleşerek, cerrahi tedaviler ve tıbbi destek cihazlarına gereksinim olmaktadır. Uygun olmayan hastalarda aortokoroner bypass greftleme, kalp kapak değişimi, implante edilebilir kardiyoverter defibrilatörler (ICD) ya da çift odacıklı kalp pili, kalp pompası ya da kalp nakli uygulanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!