Kalp hastaları sonbaharda nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastaları sonbaharda nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 17:49

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Doğan, kalp hastalarının mevsim geçişlerinde dikkat etmeleri gerekenler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

Soğuk havalarda vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığını söyleyen Özel Alfa Tıp Merkezi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Doğan, özellikle grip, zatürre, Kovid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirterek, bu hastalıkların hem kalbin yükünü çoğalttığını hem de kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırarak kalp krizi ve damar tıkanmasını tetiklediğini söyledi. Sonbaharda, tansiyon yüksekliği, kalp krizi, ritim bozuklukları ve kalp yetersizliği gelişme riskinin arttığını vurgulayan Doğan, “Bu yüzden kalp hastaları, riskleri azaltmak için bazı önlem ve tedbirler almalıdır” diye konuştu. Prof. Dr. Abdullah Doğan, kalp hastalarına sonbahar ve kış aylarında oluşabilecek riskleri azaltmak için şu önerilerde bulundu:

x Vücudunuzu soğuktan koruyun ve soğuktan koruyan kıyafetler giyin: Vücut ısısındaki ani düşüşler kalp krizini tetikleyebilir. Ayıca bağışıklık sisteminizayıflatır ve enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık oluşturur. Üşümemek ve vücut ısısını korumak için uygun kıyafetler giyilmelidir.

Haberin Devamı

x Sağlıklı ve dengeli beslenin, Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin: Kalp damar sağlığı için Akdeniz tipi beslenme önerilir. Bu diyet, katı yağlardan fakir, sıvı yağla yapılmış az kalorili, liften zengin, tam tahıllı, sebze ve meyveden zengin bir beslenme tarzını içerir. Öğlen ve akşam öğünlerinde zeytinyağlı bol yeşil salata tüketilmelidir. Haftada en az bir kez Omega-3’den zengin balık (somon, hamsi, sardalya, uskumru gibi) ve beyaz et veya yağsız kırmızı tüketilmelidir. Katı-doymuş ve trans yağlardan da uzak durulmalıdır. Tatlı olarak az yağlı sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

x Su içmeyi ihmal etmeyin: Sonbaharla birlikte susama hissi azaldığından su tüketimi azalır. Az su içilmesi, özellikle yaşlı kalp yetersizliği hastalarında, böbrek yetmezliğini ve ritim bozukluklarını tetikleyebilir. Bu nedenle günde en az 1.5-2 litre su içilmelidir.

x Soğuk havada sabahın erken saatinde egzersiz yapmayın: Kalp damar sağlığı için her gün 30-60 dakika düzenli egzersiz yapılmalıdır. Sonbaharda soğuk hava ve yağmur nedeniyle dışarıda yürüme olasılığı azalır. Ancak düzenli egzersiz önemlidir ve kalp hastalarının bunu ihmal etmemesi gerekir.

Haberin Devamı

x Tansiyon ölçümü yaptırın: Soğuk havalarda damarlarda büzüşmeye bağlı kan basıncı/tansiyon yükselebilir. Tansiyon hastalarında, ilaçların düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle düzenli aralıklarla tansiyon ölçümü yapılması önerilir.

x Sizin için atan kalbinizi ihmal etmeyin: Sonbahar başında, kalp hastaları kontrol muayenesinden geçmelidir. Yazın tansiyon ve idrar söktürücü ilaçların dozu azaltılmış olabilir, sonbahar ve kışın dozlar yetersiz kalabilir. Muayenede ilaç tedavileri gözden geçirilir.

x Sigarayı bırakın: Sigara ve tütün ürünlerinin kalp krizini arttırdığı bilinmektedir. Soğuk havalarda sigara kullanımı kalp krizi riskini daha fazla artırır. Ayrıca akciğer hastalıkları riskini de yükseltir. Bu durumlar da kalp krizi ve ritim bozukluğunu tetikler. Sigara veya tütün ürünü kullanıyorsanız bırakmalısınız. Sigara içilen ortamlardan da uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

x Grip ve zatürre (pnömoni) aşılarınızı yaptırın: Kalp hastalarında, grip ve zatürre ağır seyreder. Zatürre gelişen kalp hastaların çoğunluğu hastaneye yatış ihtiyacı duyar. Bu nedenle kalp hastalarının, özellikle 65 yaş üzeri, grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!