Kalp hastaları oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalı

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastaları oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 22:02

Kardiyoloji Uzmanı Dr.Uğur Hepçivici, yaklaşanRamazan ayı öncesibir çok hastanın ‘oruçtutabilir miyim’ sorunusuyönelttiğini belirterek,kalp hastalarınınoruç tutmadan öncebu konuyu mutlakadoktorlarına danışmasıgerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

ÖZEL Akut Kalp Damar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, Ramazan ayında beslenme konusuna dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Uzun açlık sonrası orucun bir bardak su ile açılıp çorba, salata gibi hafif yiyeceklerle devam edilmesinin daha uygun olduğunu belirten Uğur Hepçivici, kan şekerini hızlı yükselten makarna, pilav gibi gıdaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti, ayrıca ağır yağlı yemeklerin hazım problemi ve kalp sorunlarına neden olabileceğini vurguladı.

2 SAAT SPOR YAPMAYIN

İftardan sonra en az 2 saat spor yapılmaması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Uğur Hepçivici, “Tok karınla spor, antrenman sırasında bayılma, kusma, tansiyon düşmesiyle sonlanır. Bu durum kalp krizini tetikleyebilir. Yemek sonrası yatar pozisyona geçmek, reflü şikayetlerinizin artmasına neden olur. Gazlı ve baharatlı gıdaları tüketmeniz şişkinlik, diyaframa baskı ile çarpıntı, nefes darlığı, sıkışma hissine neden olabilir” dedi.

Haberin Devamı

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

“Özellikle kalp hastasıysanız doktor kontrolünden geçmeden oruca başlamanızı önermem” diyen Dr. Hepçivici, şöyle devam etti: “İleri kalp yetersizliği olan, ciddi (malign) hipertansiyonu olan, çoklu ilaç kullanan (3 ve üzeri), idrar sökücü kullanan, yeni bypass olmuş, ileri kalp kapak hastalığı olan, ciddi ve tekrarlayan ritim atakları yaşayan kişilerin oruç tutmaları uygun değil. Oruç öncesi bazı kalp hastalarının tansiyon ve idrar sökücü ilaçların dozlarında değişiklik yapılması gerekir. Bu nedenle oruca başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmanızı öneririm. Ayrıca iftar sonrası ardı ardına sigara içmeniz, yemekle beraber kalp yükünüzü artırarak kalp krizini ya da başka kalp sorunları yaşamanızı tetikleyebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!