Kalın bağırsak kanseri önlenebilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Kalın bağırsak kanseri önlenebilir mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2022 22:18

KOLON ve rektum kanserlerinin ülkemizde hem kadınlar hem erkeklerde sık görülen üçüncü kanser türü olduğunu belirten Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülay Akman, “Her yaşta görülebilmelerine rağmen en sık 50 yaş üzerinde gözleniyor. Görülme yaşı ortalama 63” dedi.

Haberin Devamı

Mart ayının kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı olduğunu hatırlatan Akman, şu bilgileri verdi:

Kalın Bağırsak kanseri risk faktörleri nelerdir?: Gelişmiş ülkelerde kolon ve rektum kanseri oranı, gelişmekte olan ülkelere nazaran 4 ile 10 kat daha fazla. Kolorektal kanseri risk faktörlerini, beslenme (kırmızı et ve alkol tüketiminin fazla olması), obezite, iltihabi barsak hastalıkları, sigara ve kalıtsal genetik faktörler olarak sıralayabiliriz.

Kalın bağırsak kanseri belirtileri nelerdir?: Makattan kan gelmesi, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, karın ağrısı, karinda şişkinlik, kilo kaybı, kansızlık en sık görülen belirtilerdir.

Kalın bağırsak kanserlerinde erken tanı ve tarama mümkün müdür?: Kalın bağırsak kanserleri için rutin tarama testlerine 50 yaşında başlamasını önerilmektedir. Dışkıda gizli kan testinin yılda bir kez, kolonoskopinin her 10 yılda bir kez yapılması önerilmektedir.

Haberin Devamı

Kalın bağırsak kanserlerinden korunma için neler yapılabilir?: Kolorektal kanser gelişim riskini tamamen yok edemesek de günlük yaşantımızda dikkat edeceğimiz bazı noktalar riski azaltabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Beslenme: Meyve, sebze ve baklagiller bakımından zengin gıdalarla beslenmek, kolorektal kanser riskini azaltmaktadır. Kırmızı et ve alkol tüketimi, kolorektal kanser riskini artırdığı için ölçülü olmalıdır. Egzersiz: Düzenli egzersiz yapmanın birçok kanser türünde olduğu gibi kolon ve rektum kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. D Vitamini: D vitamininin kolon kanseri dahil bazı kanser türlerini önlemede önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.

Kalın bağırsak kanserleri nasıl tedavi edilir?: Kanserin evresine ve testlerden elde edilen sonuçlara göre her hasta için özel, kişiye özgü kolon kanseri tedavisi belirlenir. Tedavi ameliyat, kemoterapi, hedefe yönelik tedavi, immunoterapi ve veya radyoterapi içerebilir.

Kalın barsak kanserinde hedefe yönelik tedaviler ve immunoterapi kullanılabilir mi?: İleri evre kalın bağırsak kanserlerinde genetik haritalama testleriyle yapılan değerlendirmelerde uygun olan hastalarda bireyselleştirilmiş hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapi tedavisi kullanılabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalar eşliğinde, standart tedavi kemoterapi yanında tedaviye hedefe yönelik tedaviler ve immunoterapi tedavilerinin eklenmesi, kalın bağırsak kanseri tedavisinde önemli faydalar sağlamıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!