Kalbiniz emin ellerde

Güncelleme Tarihi:

Kalbiniz emin ellerde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2020 00:55

Medicana International İzmir Hastanesi bünyesindeki Kalp-Aort-Damar Hastalıkları Tedavi Birimi (KAD), kardiyoloji ve kalp cerrahisini bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp-damar hastalıkları ölüm ve ölüme yol açan hastalıklar arasında ilk sıradaki yerini koruyor. Hatta, toplam can kayıplarına bakıldığında bu hastalıklara bağlı ölüm oranı yüzde 47 gibi dikkat çeken boyutta. Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre ülkemizde yaklaşık 3.5 milyon koroner kalp hastası var. Yüzde 4 artışla bu sayıya her yıl 210 bin yeni vaka ekleniyor.

ORTAK ÇÖZÜM ÜRETİYORLAR

Medicana International İzmir Hastanesi bünyesinde oluşturulan Kalp-Aort-Damar Hastalıkları Tedavi Birimi (KAD), gelişmiş tedavi konsepti, son teknoloji tıbbi cihazlar, kardiyoloji, kalp cerrahisi ve radyolojinin oluşturduğu Kalp Takımı (Heart Team) ile hastaların sorunlarına ortak çözüm buluyor. KAD Sorumlusu Prof. Dr. Suat Büket, bu birimde yeni doğan, çocuk ve yetişkinleri kapsayacak şekilde her türlü kalp-damar hastalıklarına müdahale edildiğini söyledi. Yetişkinlerde en sık koroner kalp, kalp kapağı, damar, varis, bunun yanında aort anevrizmaları gibi hastalıkların görüldüğünü belirten Prof. Dr. Büket, “Ancak sadece cerrahi bir bölüm değil, aynı zamanda içinde kardiyolog, invaziv radyolog ve pediatrik kardiyoloğun da bulunduğu bir birimden bahsediyorum” dedi.

Haberin Devamı

KOMBİNE GİRİŞİM YAPIYORLAR

KAD’da multidisipliner bir yaklaşım olduğunu kaydeden Prof. Dr. Suat Büket, şöyle devam etti: “KAD’ın ana öğesi kardiyaloji, kalp cerrahisi, invaziv radyolojii ve radyolojinin bir arada çalışmasıyla oluşuyor. Gelişmiş ülkelerde uygulanan ‘Heart Team’, yani ‘Kalp Takımı’ konseptini hastanemizde hayata geçirdik. Buna göre, hastanın tedavisinde kararları sadece kardiyalog ya da cerrah vermiyor, ikisi birlikte veriyor. Çünkü biliyorsunuz kalp hastalıklarının kimi tedavilerinde gri alanlar söz konusu. Her zaman siyah ve beyaz gibi birbirinden ayrık değil, bazı alanlarda tek, bazı alanlarda iki yöntem kombine olarak uygulanıyor. Ya da herhangi biri tercih edilmek durumunda kalıyor. Bu nedenle hangi yöntemin kullanılacağına kardiyaloğun ya da cerrahın tek başına karar vermesindense ekip halinde karar veriyor ve uyguluyorlar. Örneğin, anevrizmaların tedavisinde hem cerrahi tedavi uyguluyoruz, hem de invaziv radyologlarla birlikte invaziv girişim (yani stent uygulaması) yapıyoruz. Stendi invaziv radyolog yerleştirirken, damarın hazırlanması ve kapatılması cerrahın işi. Onun yanında bazen cerrah da bunu bizzat yerleştirebiliyor. Bu tür operasyonlarda kombine girişim yapıyoruz.”

Haberin Devamı

ENERJİ KAYBINA UĞRAMIYOR

KAD birimi ile hasta için çok konforlu bir alan yaratıldığını anlatan Prof. Dr. Büket, “Normalde, kalbinde ya da göğsünde rahatsızlık duyan bir hasta kardiyoloğa gider. Belki dahiliyeye ya da kalp cerrahına başvurur. Süreç işlerken, kardiyalog cerraha, cerrah kardiyaloğa danışır. Hasta disiplinler arasında gidip gelirken belli bir zaman ve enerji kaybına uğrar. Bu durum onu ayrıca yorar. Halbuki tüm disiplinler bir arada olduğu zaman hasta geldiğinde birbirine danışmak ve ortak karar almak çok daha kolay olur. Çünkü aynı yapı içinde yer alırlar” diye konuştu.

HASTA SAYISINDA ARTIŞ YAŞANIYOR

Son yıllarda kalp hastalıklarında artış yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Suat Büket, bunun pek çok sebebinin olduğunu ancak kötü beslenme, aşırı kilo, fazla kalori alımı, sigara kullanımı ve stresin ilk sıralarda geldiğini söyledi. En sık rastlanan hastalığın ise koroner arter, yani damar sertliği olduğunu belirten Prof. Dr. Büket, “Eskiden bu hastalık daha ileri yaşlarda görülürdü. Şimdi 30’lu, 40’lı yaşlarda pek çok hasta var” dedi.

Haberin Devamı

CERRAHİ ROBOTLA AMELİYAT

Medicana International İzmir Hastanesi olarak en önemli özelliklerinden birinin cerrahi robot uygulaması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Suat Büket, robotla minimal invaziv, yani en küçük kesiden girerek bazı kalp hastalıklarını tedavi etmenin, cerrahi tedavi uygulamanın mümkün olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Büket, “Robotun en sık kullanıldığı alan mitral ve triküspit kapak hastalıklarında pompaya girip kalbi durdurduktan sonra kalp kapağına müdahale etmek şeklinde oluyor. Bunun yanında kısıtlı sayıda koroner cerrahisi robotla yapılabiliyor. Ümit ediyorum ki, biz bu sıklığı artıracağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!