İzmir’e talep artıyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir’e talep artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 15:39

COLDWELL Banker Supreme, ‘2023 Gayrimenkul Sektöründeki Gelişmeler’ adıyla bir toplantı düzenledi.

Haberin Devamı

Toplantıda bir araya gelen uzman isimler, sektörel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Coldwell Banker Supreme Gayrimenkul Değerleme ve Finans Danışmanı Mehmet Can, İzmir’in Türkiye’nin cazibe alanı olduğuna dikkat çekti, bölgeye ciddi bir talebin olduğunu paylaştı. Çeşme, Seferihisar, Urla, Karaburun gibi sayfiye alanlarında markalı projelerin inşa edildiği bilgisini veren Mehmet Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

SOSYAL KONUT DURDURDU

“İzmir’de halen büyük bir konut arzı açığı var. Şu anda mevcut proje ve arz talebe karşılık vermekten uzak görünüyor. Bu nedenle konut ve kira gibi barınma ihtiyacında yaşanan açık nedeniyle ben fiyat artışlarının yukarı doğru seyredeceğini düşünüyorum. Ancak şu an hükümetin açıkladığı sosyal konut projesi bu fiyatlarda ki yükselişi şimdilik durdurmuş görünüyor. Geçen yıl çok önemli kur atakları yaşadık. 2022 yılında enflasyonun baz etkisi sebebiyle fiyat artış hızının azalacağını görüyoruz. Arz durumu istenilen noktaya gelmeden de ben fiyatların duracağını veya düşeceğine inanmıyorum. Diğer taraftan şu an konutta ciddi anlamda bir maliyet baskısı var. Arz talep dengesizliği ve maliyet artışları Türkiye’de gayrimenkul ve konut sektörünün en başlıca meselesidir. Bankacılık sektörünün konut sektörüne dönük kredi kullandırımlarında iştahsız olması yanında kredi taleplerine çok düşük kullandırım limitleriyle karşılık vermiyor.”

Haberin Devamı

FİYAT ARTIŞI SÜRECEK

Coldwell Banker Supreme Saha Direktörü ve Global Luxury Lüks Konut Uzmanı Hünkar Türtük ise 2023 gayrimenkul piyasasına ilişkin beklentileriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İzmir’de fiyatlar 2 sene içinde en az 3 katına çıktı. Konut fiyatları daha da artıyor. Geçmişte yüzde 20-25 artıyorsa şimdi yüzde 90-100 artış yaşanıyor. 2023 Ocak ayında yüzde 70 daha artış yaşanacağı öngörüyoruz. Çünkü İzmir en büyük göç alan kentlerin başında geliyor. Enflasyonun üzerinde bir artış bizim için hiçte uzakta değil. Bölgesel lokasyon olarak Ege ve Akdeniz’de büyük fiyat artışları yaşanabilir. ABD’de aynı şekilde aylık yüzde 10 fiyat artışı öngörülüyor. Bu Amerika için çok büyük bir rakam. Burada da fiyatlar öngörülenlerin çok üstünde bir artış yaşanacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!