İzmir, Londra'yı bile geride bıraktı

Güncelleme Tarihi:

İzmir, Londrayı bile geride bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2023 17:37

Yerli ve yabancı yatırımcının İzmir’e ilgisinin yüksek olduğunu aktaran İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, “İzmir inşaat alanında gelişimini sürdürecek, bu alanda önü açık bir şehir” dedi.

Haberin Devamı

 

 

Mete Tamer OMUR

KÖKLÜ tarihi, dünyadaki son trendleri yakından takip etmesi ve yaşam maliyetinin düşüklüğü gibi birçok artı değere sahip olan İzmir; eğitim, yatırım ve turizm için önemli bir durak halinde geldi. İzmir’in hareketli olduğu bir alan da gayrimenkul sektörü... Metrekare fiyatlarının arttığı kent, konut yatırımlarında da oldukça iştahlı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder de İzmir’de konut alanındaki gelişmelerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yaşam maliyeti, konut satın alınabilirliği, hava kirliliği, suç oranları, sağlık sisteminin kalitesi ve trafik gibi birçok etkenin şehrin yaşam kalitesini belirlediğini ifade eden Önder, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

İzmir, Londrayı bile geride bıraktı

O LİSTEDE 422’NCİ SIRADAYIZ

“İzmir uluslararası alanda yapılan birçok araştırmaya göre ‘Yaşam Kalite Endeksi’ en yüksek şehirlerden biri olarak gösteriliyor. Hatta bu alanda dünyanın birçok şehriyle birlikte Londra’yı bile geride bıraktığını söyleyebiliriz. Konutla ilgili uluslararası bir kaynak, dünya genelindeki 473 şehirde yaşam maliyeti üzerinden bir sıralama yaptı. Yaşam maliyeti en yüksek kentlerden en düşük olana doğru inen bir liste hazırladı. İzmir bu sıralamada 422’nci olarak gösterildi. Yani yaşam maliyetinin en düşük olduğu şehirlerden biri olarak ifade edildi.”

METREKARE FİYATI 20 BİN TL

İzmir’in 2019’un başından beri Türkiye’de konut fiyat artışında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Burçin Önder, “Ülkemizin gözde şehirlerinin başında ise hiç şüphesiz İzmir geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi’ne göre İzmir’deki metrekare fiyatı 20 bin liranın üzerine çıktı. İzmir için bunun rekor bir seviye olduğunu söyleyebiliriz. Konut Fiyat Endeksi’nde bu yılın nisan ayı ile geçtiğimiz yılın aynı dönemini kıyasladığımızda fiyatlardaki artış oranının yüzde 123’e ulaştığını söyleyebiliriz” dedi.

 

Haberin Devamı

BEYAZ YAKALI GÖÇÜ ALIYOR

İZMİR’de konut yatırımlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ifade eden Burçin Önder, köklü tarihi, dünyadaki son trendleri yakından takip eden şehir olması ve en önemlisi yaşam maliyetinin düşüklüğünün İzmir’i eğitim, yatırım ve turizm için cazibe merkezi haline getirdi. Önder, “İzmir trafikte geçen süre kıyaslandığında İstanbul’un çok altında. Karbon ayak izi konusunda ülkemizin en iyi şehirlerinden biri. Bunlara ek olarak temiz suya ve doğal yaşam alanlarına ulaşım konusunda da İstanbul’a oranla oldukça iyi bir noktada. İzmir, Türkiye’nin her bölgesinden beyaz yakalı göç alıyor. İzmir’de eğitim imkanlarının geniş olması da beyaz yakalı göçün gelmesini teşvik ediyor. Ege mutfağının lezzetinin ve sağlıklı yaşama yönlendiren özelliklerinin de İzmir için büyük avantaj olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

 

Haberin Devamı

YABANCI YATIRIMCININ İLGİSİ BÜYÜK

MÜNİH, Viyana, Bakü, Brüksel, Kopenhag, Paris, Dublin, Zürih, Milano, Beyrut ve Atina gibi dünyaca ünlü şehirlere İzmir’den direkt uçuşla ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Burçin Önder, “Bu durum yabancı yatırımcının ilgisini de İzmir’e çekiyor. İzmir artık uluslararası firmalar ve kuruluşlar için de bir merkez özelliğinde. İzmir inşaat alanında gelişimini sürdürecek, bu alanda önü açık bir şehir” dedi.

5 ayda 76 bin konut satıldı

EGE genelinde konut satışları 2023 Ocak-Mayıs’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azalarak 76 bin 290 oldu. 26 bin 758 konut satışıyla Ege’nin liderlik koltuğunda oturan İzmir, bu satışla Türkiye’nin de 3’üncülük sırasına ismini yazdırdı. İzmir’i 10 bin 763 konut satışıyla Balıkesir, 10 bin 336’yla da Aydın izledi. Konut satışında Ege’nin diğer kentlerinde ise sırasıyla Manisa 7 bin 909, Muğla 7 bin 605, Denizli 6 bin 976, Çanakkale 3 bin 897 ve Uşak ise 2 bin 46 ile yer aldı. Yabancıya konut satışında da TÜİK’in ilk 10 sıralamasında İzmir ve Muğla bulunuyor. Ocak-mayıs döneminde İzmir’de 621, Muğla’da 358 konut yabancılara satıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!