İzmir gevreği Karadağ'a ulaştı

Güncelleme Tarihi:

İzmir gevreği Karadağa ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 08:02

Pandemi döneminde Karadağ’a yerleşen Çiğdem ve Ali Can Başalan çifti, açtıkları Susam Bakery isimli fırında İzmir gevreği satıyor. Hem gurbetteki Türklere özledikleri lezzetleri sunuyor hem de Karadağlıları yeni lezzetlerle tanıştırıyor.

Haberin Devamı

 

Erkan İYİGÜNGÖR/HÜRRİYET


İZMİR Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Şehir ve Bölge Planlama bölümünü bitiren Çiğdem Başalan ile yine aynı üniversitede mimarlık okuyan Ali Can Başalan, mezun olduktan sonra bir süre kendi mesleklerine devam etti. Gastronomi tutkusu nedeniyle aşçılık bölümünü de bitiren Çiğdem Başalan, yurtdışına yerleşme hayalini birkaç yıl tatil yaptıkları Karadağ’da gerçekleştirdi.
Taşındıktan sonraki ilk beş, altı ay ülkeyi gezmek, günlük hayata uyum sağlamak ve iş potansiyellerini analiz etmek istediklerini kaydeden Çiğder Başalan şunları söyledi: “O zamanlar pandemi döneminin tam ortalarında olduğumuz için tam anlamıyla gözlemleyemedik ama ülkeye adapte olmuştuk. Halkın çoğunluğu Türklere çok sıcakkanlı ve yardımsever yaklaştıkları için sosyal hayatta pek sorun yaşamadık.”

Haberin Devamı

İzmir gevreği Karadağa ulaştı

ORTAK LEZZETLER VAR
Ülkeye uyum sağladıktan sonra iş kurma fikirlerini düşünen İzmirli çift, ülkemize ait lezzetleri tanıtma isteği ile Susam Bakery fikrini hayata geçirdi. İki ülke arasındaki yeme içme alışkanlıklarını fark eden Çiğdem Başalan, “Karadağ bir dönem Osmanlı topraklarında olduğu için damak tatlarımız benziyor ve yemekleri ve tatlılarında Türk mutfağına dair izler taşıyor. Özellikle hamur işi ürünlerden İzmir gevreği burada đevrek/ Turki simit olarak biliniyor. Biz de bu noktadan yola çıkarak ülkemizin fırın lezzetlerini Karadağlılara tanıtmak ve önceden bildikleri, uydukları tatları onlarla yeniden buluşturmak istedik. Fırın açmadan önce sosyal medya üzerinden sipariş ile üretim yapmaya başladık ve talep olup olmadığına baktık. Ürünlerimizin sevilmesi ve Podgorica şehrinde duyulmuş olması bize güven verdi ve minik bir butik fırın açarak devam ettik” diyor.

 

GERİ DÖNÜŞLER
ÇOK OLUMLU
“Fırınımızda İzmir gevreği, açma çeşitleri, ay çöreği (pastiç), kurabiye çeşitleri ve ekşi mayalı ekmek üretiyoruz” diyen Başalan şöyle devam ediyor: “Karadağ’da yaşayan Türkler özledikleri lezzetlere ulaşabildikleri için çok mutlu oldu. Karadağlılar ise merak ederek ürünlerimizi denemeye başladı. Hem Türkler hem de Karadağ halkından aldığımız güzel yorumlar bizi çok mutlu ediyor. Karadağlılar arasında tanınırlığımız oluştu ve ürünlerimizi severek yiyen bir kitleye ulaştık. Özellikle gevreği, açma çeşitlerini ve ay çöreğini tercih ediyorlar.”

Haberin Devamı


‘KALİTEYİ BOZMADAN
KİTLEYİ ARTIRACAĞIZ’
Zaman içinde daha fazla insana ulaşmak istediklerini belirten Başalan, “Şu anda çok küçük bir işletmeyiz. Sınırlı sayıda üretim yaparak en taze ve en lezzetli ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Kalitemizi bozmadan ve yavaş da olsa emin adımlarla işlerimizi büyütmeyi ve daha fazla insana ulaşmayı hedefliyoruz” diyerek hedeflerini anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!