İzmir Enternasyonal Fuarı'nda kıran kırana drone yarışı

Güncelleme Tarihi:

İzmir Enternasyonal Fuarında kıran kırana drone yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 11:37

İzmir Enternasyonal Fuarı'nda kıran kırana drone yarışı

Haberin Devamı

85. kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nda İzmir Mini Maker Faire organizasyonu ve Redbull sponsorluğuyla drone yarışı gerçekleştirildi.

Modelcilerin son yıllarda gözdesi olan ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün getirdiği kısıtlamalarla gündeme taşınan uzaktan kumandalı hava araçları dronelar, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda yarıştı. 2 ve 3 Nolu Hall otoparkında düzenlenen yarışa bilgisayar mühendisi Levent Oktay (43), insan kaynakları müdürü Halim Karapınar (34), reklamcı Adem Tanyıldızı (36), satış yöneticisi Mustafa Güven (36), grafiker Nesimi Sakmak (38), mekatronik öğrencisi Kaan Ceylan (21), elektrik elektronik öğrencisi Burak Altıparmak (26) ve uçak mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Ersin Gürel (26) kendi yaptıkları droneları ile katıldı.

Yarışlarda kullanılan cihazları parçalarını biraraya kendilerinin getirdiğini anlatan Adem Tanyıldızı, "Bu hobiyi yapan bir çok drone kullanıcısı cihazını kendisi toplamayı tercih eder. Ortalama fiyatlar üzerinden konuşursak, fpv olarak adlandırılan anlık görüntü aktaran gözlük, bin 500 lira civarında yine orta kalite bir kumanda 500 ile bin 500 lira arasında satın alınabilir. Drone yaklaşık 700 lira civarından başlar, lityum polimer batarya ise 150 lira civarında satın alınabilir. Bu fiyatlar daha da yukarılara çıkabilir" diye konuştu. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Bölümü öğrencisi Kaan Ceylan, 1 yıldır drone ile ilgilendiğini belirterek, "Tecrübelerimi biraz daha arttırmak istiyorum. Belki ileride üretim yapma fırsatım da olabilir" dedi.

Yarışa katılmak için özel olarak İstanbul'dan geldiğini belirten, Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği öğrencisi Burak Altıparmak ise "Bir çok drone kullanıcısı gibi biz de bazı parçaları kendimiz üretmeyi tercih ediyoruz. Bu hobimizi daha renkli kılıyor" diye konuştu. Alanın etrafı koruyucu file ile çevrelendikten sonra yarış başladı. Eleme usulü gerçekleştirilen yarışta drone kullanıcıları iki kapı ve bir bayraktan oluşan engellerin altından ve etrafından geçerek yarıştı. Pistte 6 turu en hızlı tamamlayan kullanıcının rakibini elediği yarışta, finale Ersin Gürel, Mustafa Güven ve Levent Oktay çıktı. Final turu da önceki turlar kadar çekişmeli geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği öğrencisi Ersin Gürel yarışı 1. olarak tamamlarken, Mustafa Güven 2. Levent Oktay ise 3. oldu. Redbull final kürsüsüne çıkan yarışmacılara hediye çeki verildi.

Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!