İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gündem 15 Temmuz

Güncelleme Tarihi:

İzmir Büyükşehir Belediyesinde gündem 15 Temmuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2016 06:10

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gündem 15 Temmuz

Haberin Devamı

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)- İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı üzerinde Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi önündeki kesimde yapıma devam eden meydana '15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı' adını verdi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı ilk toplantısına 15 Temmuz darbe girişimi damgasını vurdu. Başkan Aziz Kocaoğlu, FETÖ/PDY terör örgütünün ülkenin bağımsızlığına karşı ve ülkeyi ele geçirmek için yaptığı hain darbe girişimini şiddetle lanetlediklerini söyledi. Kocaoğlu, şöyle dedi:
"240 şehit verdik. Vatandaşlarımız, askerimiz, polisimiz şehit oldu. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana ilk kez böyle hain bir saldırıyla karşı karşıya geldi. Çok büyük bir badire atlattık. Bu ülkenin üzerinde dolaşan kara bulutları ancak kol kola, omuz omuza olarak, aramızdaki ayrılıkları bir tarafa bırakarak tek vücut olarak durdurabiliriz. Kara bulutları ancak böyle defedebiliriz. Bugün bir fırsat doğmuştur. Ülkeni bölünmez bütünlüğünü koruyarak ve demokrasiyi mutlaka geliştirerek, hukuk sistemini yeniden tesis ederek, ordumuzu bu hainlerden arındırdıktan sonra yeniden tesis ederek, emniyet de düzenlemeye gidilerek Türkiye Cumhuriyeti'nde de yeni bir temizlik ve düzen getirilmek zorunludur. Demokrasi ve hukuk kuralları içinde, hainleri acımadan cezalandırarak, ama masum insanları da titizlikle koruyarak bu çalışmayı ve temizlik hareketini sürdürmek zorundayız." 
SOSYAL MEDYA UYARISI
Kocaoğlu, masum insanlara, özellikle de sosyal medyada adına hesaplar açılarak bombardıman yapıldığını anlatırken şöyle devam etti:
"Kişisel hırsı, hesaplar, mevki, makam uğruna insanların geleceği, onuru, şerefiyle oynanmaktadır. Bu konularda da hepimizin uyanık olmalıyız. Hainlerin cezasının sonuna kadar verilmesi, masumların da hakkının sonuna kadar korunması gerektiğine inanıyorum. Türkiye Cumhuriyeti 15 Temmuz'dan daha farklı daha ileri ve prangalarından arınmış olarak yoluna devam edecek. Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyet düzeyinin de üstüne çıkacaktır. Yeter ki birlik beraberlik olsun, çalışalım, mazlumun, namuslunun yanında olalım . Yeter ki adaletten ayrılmayalım.".
ORTAK BİLDİRİYLE DARBEYİ LANETLEDİLER
Kocaoğlu, CHP, Ak Parti ve MHP gruplarının ortak bildirisinde şöyle denildi:
 "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, CHP, Ak Parti ve MHP grupları olarak, Türk demokrasisine ve Türk halkının siyaset ahlakına ve vatanperverliğine yöneltilen bu haysiyet ve hukuk dışı darbeyi hazırlayan ve uygulayanları şiddetle kınıyor ve lanetle teşhir ediyoruz. Türk halkının ve Türk ordusunun ve polis teşkilatının vatanperver evlatların şehit edeleri Allah'ın huzurunda ve hukuk karşısında lanetliyor ve hepsini ilahi ve milli adaletimizin hükmüne ve isabetine teslim ediyoruz. Bu hain emellerin bütün niyet ve gayretlerini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz."
Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, FETÖ üyesi üniformalı çetelerin demokrasiyle kastettiklerini, yakalanıp Türk yargısına teslim edildiklerini söyledi. Doğan "Milletle gurur duyuyoruz. Bunda sonra darbe heveslilerine ciddi anlamda ders olacaktır" dedi. MHP Grup Başkan Vekili Remzi Taktakoğlu, "Olayların bu hale gelmesinde iktidarın elbette çok günahı vardır. Ama bugün birlik günüdür. Siyasi suçlamalar bize bir şey kazandırmaz" dedi. CHP Grup Sözcüsü Deniz Yücel, olayın toplumda yarattığı travmanın yıllarca silinmeyeceğini, sancılı sürece aşmak için Cumhuriyet değerlerine sıkı sarılınması gerektiğini belirtti.
DEMOKRASİ ŞEHİTLERİ MEYDANI KARARI
Ak Parti Grubu, 15 Temmuz sonrası Demokrasi nöbetlerini tutulduğu Konak Meydanı'nın isminin 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı olarak değiştirilmesi önergesi verdi. Başkan Aziz Kocaoğlu ise Konak Meydanı'nın adının Atatürk Meydanı olduğunu, bu yönde alınmış bir karar olduğu uyarısı yaptı. Kocaoğlu, Güzelyalı yolunda 42 dönümlük yeni alana '15 Temmuz Demokrasi Şehitleri' adını verilmesini önerdi. Ak Parti Grubu, Konak Meydanı adının değişmesiyle ilgili önergeyi çekti. Yeni meydana '15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı" ismi oybirliğiyle verildi.
Meclis'te ilçe belediyelerden gelen sokak ve yol ismi önerileri kısa süreli tartışma yarattı. Büyükşehir Belediye'sinde yıllardır uygulanan ilke kararınca yeni yapılan yollar dışında hiçbir sokağın ismi değiştirilmiyordu. Çiğli Meclisi'nden gelen 8785/3 sokağa Gezi Olaylarında yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın adının verilmesi ve Aliağa Belediyesi'nden gelen Güzelhisar Mahallesi'nde "Gavurdere Küme Evleri" adlı yola Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde şehit düşen Piyade er Gökhan Çakır'ın adının verilmesini uygun bulmayan Hukuk Komisyonu kararı gündeme geldi. Kocaoğlu önce Ali İsmail Korkmaz'ın adının 8785/3 sokak değiştirilmeden tırnak içinde yanına eklenmesi, Aliağa'da ise Gavurdere Küme Evleri adının kaldırılarak Şehit erin adının verilebileceğini söyledi. Ancak, Ak Partili Hukuk Komisyonu üyesi Hakkı Durmaz, bunun yapılması durumunda ilke kararını çiğneneceğini ve benzer şekilde taleplerin geri çevrilemeyeceğini söyledi.
ÇEVİK BİR MEYDANI POLEMİĞİ
Ak Partili meclis üyeleri Buca'da Çevik Bir Meydanı'nın adının da darbeci generalin adını taşıdığı gerekçesiyle değiştirilmesini istedi. Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
"Karşı çıkanlar olabilir ama bu ismi Bucalılar verdi. Buca'nın yetiştirdiği bir kademeye kadar gelmiş bir komutandı. Süreçte herkesin hatası olabilir. Bu isim verilmiştir. Şirinyer Parkı'nda büyük bir düzenleme yapıyoruz Uygun bir yere 15 Temmuz demokrasi şehitleri meydanı ismi verilebilir. Yarın başka birisi gelir ismi yine değiştirir. Etki tepkiyle kenti yönetirsek işin içinden çıkamayız. Bu komutan darbecisiyse Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre h hüküm giyerse, biz de meydanın adını değiştiririz. Çevik Bir hayattadır. Hüküm giyerse gereğini yaparız. Benim bir yönetim modelim var. Görevimi yaptığım müddetçe uygulamak istiyorum. Bugüne kadar isim değiştirmedim. Benden sonra kim değiştirir ne yapar, beni o ilgilendirmez. Darbeci diyorsanız, Ak Parti iktidarda. Yargılanıp hüküm giyerse, meydanın adı değişir. Yargılanmamış, hüküm giymemiş kişinin ismini darbeci diyerek değiştirmenin anlamı yoktur. Daha önceki darbe yapanlardan yargılananların ismi verilen yerler değiştirildi. Ben de değiştirilmesini destekliyorum" dedi. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da davasını sürdüğünü belirterek" Davanın sonuçlarına göre hareket ederiz. Bu davayı da paralelcilerin açtığı söyleniyor. Bakalım, hüküm giyerse meydanın ismi değişir."
Tartışman sonunda Başkan Kocaoğlu, yeni yapılacak bir yola, sokağa Ali İsmail Korkmaz ve şehit erin adının verilmesinin uygun olacağını belirterek ilke kararını devam ettirilmesinin doğru olacağını söyledi. Önergeler hukuk komisyonu kararına uygun olarak reddedildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!