İzmir Barosu: Engelliye engel konuyor

Güncelleme Tarihi:

İzmir Barosu: Engelliye engel konuyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2017 13:01

İzmir Barosu: Engelliye engel konuyor

Haberin Devamı

İZMİR Barosu Başkanı Aydın Özcan, 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olmak üzere birçok alanda zorlandığını, engellendiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak ilan etti.  Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engelli. Türkiye'de ise

çok net çalışmalar yapılmamış olmakla birlikte engelli sayısının yaklaşık 9 milyon olduğu biliniyor. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan yaptığı yazılı açıklamada, engelli vatandaşların başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olmak üzere birçok alanda zorlandığını, engellendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Engellilerin hayata dahil olabilmeleri en önce devletin görevidir. Türkiye, Engelli İnsan Hakları Sözleşmesini ilk imzalayan ülke olmasına karşın bu sözleşmenin gereklerini tam olarak yerine getirmemektedir. Bilindiği üzere engelli hayatı oldukça zorlu ve pahalıdır.  Bununla birlikte örneğin engellilerin evde bakımı için akrabalarının bile açlık sınırının altında yaşaması koşulu aranmakta, sosyal devlet ilkesine ters bir mantıkla engellilerin bakımını tamamen yakınlarına bırakılmaktadır. Engellilerin eğitim hayatına katılmaları da oldukça güçtür. Engelli nüfusumuzun yarıdan fazlası okur yazar değildir. Çok azı lise ve üniversite eğitimi alabilmektedir. Ülkemizde engelleri  genel ve yerel idareciler, siyasiler ve sivil toplum örgütleri hep birlikte el ele vererek kaldırmalı, engelli vatandaşlarımızın eğitim hakkı tam olarak hayata geçirilmeli  ve sair yaşam standartları da yükseltilmelidir."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!