İZKA'da Kalkınma Kurulu tekrar oluşturuluyor

Güncelleme Tarihi:

İZKAda Kalkınma Kurulu tekrar oluşturuluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 09:30

İZKA'da Kalkınma Kurulu tekrar oluşturuluyor

Haberin Devamı

KALKINMA ajansları bünyesinde faaliyet gösteren ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından feshedilen kalkınma kurulları yeniden kuruluyor. Kurul'un daha önce 100 kişi olan üye sayısı 25'e düşürülecek. İzmir Kalkınma Kurulu'nun son Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, sayının 4'te 1 azaltılmasının çalışmalara bir etkisinin olmayacağını, önemli olanın bu 25 kişinin düzeni olarak Meclis'e katılıp, karar verme süreçlerinde bulunması olduğunu kaydetti. Kurulun eski üyesi Uğur Yüce ise, kurulun İZKA'nın beyin takımı olduğunu kaydederek, "Dilerim siyasi değil, likayat ağırlıklı bir kurul oluşur" diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kalkınma ajansları bünyesinde faaliyet gösteren ve kentin önde gelen kurumlarının yöneticilerinin bulunduğu kalkınma kurulları, 19 Ağustos 2016 tarihinde feshedildi. Yeniden kurulması için çalışmalara başlanılan kurulun, daha önce 100 olan üye sayısı 25'e düşürüldü. Sivil toplum örgütlerinin belirleyecekleri adayların isimlerini 15 Haziran'a kadar İzmir Kalkınma Ajansı'na (İZKA) bildirmeleri istendi. Başkanlığını İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın yaptığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar'ın da yönetim kurulu üyesi olduğu İZKA, Kalkınma Kurulu'nda ele alınan ve kentin geleceğine yön verecek projeleri gündemine alıyor. Kalkınma Bakanlığı'nın 7 Haziran 2017 tarihli yazısıyla, feshedilen kalkınma kurullarının tekrar hayata geçirilme kararını değerlendiren kurulun eski üyeleri, bunun olumlu olduğunu fakat kimsenin unvan kazanma peşinde koşmaması gerektiğini kaydetti.

SAYI DEĞİL ETKİNLİĞİ ÖNEMLİ

İzmir Kalkınma Kurulu eski Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, yeniden kurulma çalışmalarını Kalkınma Bakanlığı'ndan duyduklarını belirterek, "Bence 100 kişiden 25 kişiye indirilmesi çok önemli değil ama önemli olan 25 kişinin devamlılığı ve katkısıdır. Yapılan başvuruları Vali Bey 25 kişiye indirecek ve Bakanlar Kurulu'nun onayına sunacak. 100 kişiyken maalesef istenen devamlılığı sağlayamadık. Bir de lütfen kimse bu kurul üyeliğini bir unvan olarak kullanmak için değil bu işin hakkını yerine getirmek için yapsın. Biz ayrıca kurulun bütçe yapması, genel sekreteri tayin etmesi, denetim yapması gibi etkin görevler almasını istiyoruz. Ben 6 sene başkanlık ve toplam 8.5 sene görev yaptım. Üyelik için tekrar başvurma konusunda henüz kararımı vermedim" dedi.

"AJANSIN BEYİN TAKIMI"

Kurulun eski üyelerinden Uğur Yüce, ise "Bu Kurul aslında İZKA'nın beyin takımı ve düşünce tankıdır. Böyle bir kurulun varlığı bağlı olduğu diğer kurumlar açısından göndereceği görüş ve önerilere açık olmayı gerektirir. Dilerim siyasi değil liyakat ağırlıklı bir kurul olur. Zira ismi üzerinde bu bir 'Kalkınma Kurulu' ve kalkınmayı sağlamak için çalışmalı. Ankara'dan bir baskı gelmez ise İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan'ın kurulun işlevselliği konusunda fonksiyonel bir yaklaşım sergileyeceklerine inanıyorum. Baskının olup olmadığını ve söylediklerimizin ne derece dikkate alındığını da söz konusu 25 kişilik üye listesinin açıklanmasıyla göreceğiz" diye konuştu.

Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!