İstediğimiz mükemmel cilde nasıl ulaşabiliriz?

Güncelleme Tarihi:

İstediğimiz mükemmel cilde nasıl ulaşabiliriz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2023 20:56

Son yıllarda yaşlanma karşıtı tedavilerde kök hücre kullanımının daha popüler hale gelmeye başladığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, yara iyileşmesi ve cilt yenilemesiyle ilgili gelişmelerin anti-aging kullanımını da gündeme getirdiğini belirterek, kök hücre ile cilt gençleştirme yöntemi hakkında bilgiler verdi. Vücudumuzun en büyük organı olan derinin, bariyer fonksiyonu, immün gözetim, D vitamini sentezi, sıcaklık dengesinin düzenlenmesi gibi işlevlerinin yanında kişinin dış dünyayla arasındaki katman olduğunu ve dış görünümde önemli rol oynadığını, bu nedenle sosyal ilişkilerin sağlanmasında da önem taşıdığını belirten Karas, “Derinin bu kadar önemli bir organ olması nedeniyle deri bütünlüğünün bozulması, yaşlanma belirtilerinin geri döndürülmesi, kaybolan deri eklerinin yeniden oluşturulması gibi pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

İstediğimiz mükemmel cilde nasıl ulaşabiliriz

KÖK HÜCRE NEDİR?
Kök hücrenin çok hücreli organizmaların herhangi bir hücresinde farklılaşabilen, kendini yenileme yeteneğine sahip ve aynı kök hücreden sonsuz sayıda çoğalabilen öncü hücre olarak bulunan farklılaşmamış veya kısmen farklılaşmış hücreler olduğunu söyleyen Karas, “Kök hücrelerin bu farklılaşma yeteneği, onları dokuların dejenere edilmesi ve onarılmasında büyük bir tedavi edici potansiyel haline getirir. Kök hücreler insan vücudundaki her doku ve organı oluşturan temel hücrelerdir. İnsan vücudunda sinir hücresi, kas hücresi, deri hücresi, yağ hücresi gibi yaklaşık 200 farklı özel hücre türü bulunur. Bu özel hücre türleri kök hücrelerin farklılaşması sonucu oluşur. Kök hücrelerin farklılaşmaları çeşitli şekillerde meydana gelir. Sahip oldukları farklılaşma yeteneklerine göre farklı şekillerde sınıflandırılırlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

KENDİ KÖK HÜCRELERİ KULLANILIR
“Kök hücre ile yüz gençleştirme yöntemiyle kişinin kendi kök hücreleri yüzüne enjekte edilerek bu hücrelerin fibroblast oluşumu ve kolajen yapımını artırdığı düşünülmektedir” diyen Karas, “Fibroblastlar normalde deride bağ dokusunda bulunan ve cildin gençlik ve elastikiyetini sağlayan kolajenin yapımını sağlayan hücrelerdir. Bağ dokumuz temsili bir duvar olsaydı kolajende tuğlalarımız olurdu” ifadelerini kullandı.

KOLAJEN ÜRETİMİ ARTAR
Kök hücre ile yüz gençleştirme de mini liposuction yöntemiyle elde edilen adiposit (yağ) kök hücrelerinin kullanıldığını söyleyen Karas, şöyle devam etti: “Bu tedaviyle cilde enjekte edilen hücreler, uygulandıkları bölgede kolajen üretimi yaparak cildin kolajeninin kalınlık ve yoğunluğunu arttırır. Yeni deri hücrelerinin oluşması, damarlanmanın artırılması, kan dolaşımının artışı, immun sistem hücrelerinin uyarılması özellikleriyle deforme olmuş olan bölgede etkilerini gösterebilmektedir. Böylece, ciltte ki çizgi ve kırışıkların derinliği azalır, çukurluk şeklindeki akne izleri hafifler, cilt daha gergin, parlak ve pürüzsüz bir görünüm kazanabilmektedir. Ayrıca, cildin incelmesi engellenir ve böylece yaşlanma süreci yavaşlatılabilir.”

Haberin Devamı

10 GÜNDE ETKİSİNİ GÖSTERİR
Kök hücre uygulamasından sonra dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Karas, “Uygulamadan birkaç saat sonra yıkanılabilinir ve yeme içme serbesttir. Kök hücre uygulamasından sonra aynen mezoterapi uygulaması gibi uygulama bölgesinde kızarıklık, şişlik ve veya morluk olabilir. Kişi ertesi gün rahatlıkla işine gidebilir. Etkinliğinin görülmesi için 1 hafta 10 güne ihtiyaç vardır. Kişinin ihtiyacına göre tekrar seans gerekebilir ve diğer mezoterapiler ya da dolgu işlemleri ile kombine edilebilir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!