İpekten üretilen eserler sergilendi

Güncelleme Tarihi:

İpekten üretilen eserler sergilendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2017 14:30

İpekten üretilen eserler sergilendi

Haberin Devamı

İZMİR'in Ödemiş ilçesinde hayata geçirilen 'Kozadan Çiçeğe' projesi kapsamında 25 kadın ipekten yaptıkları eserleri sergiledi.

Gıda Tarım Hayvancılık Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü, Ödemiş Ticaret Odası, İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde uygulanan 'Kozadan Çiçeğe' projesinde Ödemiş'te yaşayan 25 ev kadını 22 gün boyunca ipekten masa örtüleri, tepsi, tesbih başlıkları, takılar, dekoratif objeler, gelin çiçeği, gelin başlıkları hazırlamayı öğrendi. Sigortaları yapılan ve günlük 25 TL yevmiye kazanan kadınlar, hazırladığı el emeği göz nuru eserleri Ödemiş Öğretmenevi'nde sergiledi. Serginin açılışına Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, eşi Meral Güldal,  İzmir Valisi  Erol Ayyıldız ın eşi Didem Dilek Ayyıldız, Kiraz  Kaymakamı Mustafa Akgül, AK Partili Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ödemiş Halk Eğitim Merkezi Müdürü Emine Bengi, projenin koordinasyonunda yer alan ziraat mühendisi Hürriyet Demirhan ile birlikte proje için çalışan kursiyerler katıldı. Ödemiş'in bir dönem 120 ton ipek üreten bir ilçe olduğunu vurgulayan Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, yıllar geçtikçe bu verimin düştüğünü hatırlattı. Altıntaş, bundan sonra ipek ve ipek kozası üretimine önem vereceklerini kaydetti. Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise 4 önemli kurumun bir araya gelmesiyle ortaya çıkan projenin başka il ve ilçelere örnek olacağını ifade etti. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, ipeğin geçmişinin Selçuklu dönemine kadar uzandığını söyleyerek çocukluğunda ailelerin dut ağacı yetiştirdiklerini hatırlattı. Badem, ipeğin pazarlanmasında yerel yönetimler olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını belirtti.

İzmir Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi uzman doktor Didem Dilek Ayyıldız ise "Geçmişten günümüze, büyüklerimizin çok kıymetli el sanatlarını, yabancı kişiler alıp götürürken bizlerin bu işe sahip çıkmaması beni son derece üzüyordu. Kültürümüze sahip çıkalım, kültürümüzü yabancıların alıp götürmesine müsaade etmeyelim. Kursiyerlerimiz bu projeyle hem kültürümüzü yaşatacak hem de birer iş sahibi olarak meslek edinmenin rahatlığını yaşayacak" diye konuştu.

Kursiyerlere katılım belgelerinin verilmesinin ardından ziyaretçiler kursiyerler tarafından ipekten üretilen eserlerin sergiyi gezdi.

Yüksel BALCI / ÖDEMİŞ (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!