İnfertilite tedavisi: Kadın ve erkek birlikte

Güncelleme Tarihi:

İnfertilite tedavisi: Kadın ve erkek birlikte
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:52

İNFERTİLİTENİN (kısırlık) sadece kadının problemi olmadığını belirten Özel İzmir Can Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Başer, tedavide de kadın ve erkeğin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

 İnfertilitenin her zaman kadının sorunu olmadığını belirten Başer, “Hem erkek hem de kadın infertiliteye katkıda bulunabilir. Bu nedenle çiftleri beraber değerlendiriyoruz. Öncelikle ayrıntılı bir anamnez ve alışkanlıklarını sorguluyor ve ayrıntılı bir genel fiziki muayene yapılıyor. Erkeğe ait değerlendirme ilk basamakta yer almakta ve spermiyogram tetkikine dayanmaktadır. Kadına ait inceleme ise temelde over rezervi, ovulasyonun ve tüplerin değerlendirilmesi şeklinde yapılmaktadır” dedi.

DEĞERLENDİRME VE TEDAVİ

Temel yaklaşımın tedavinin bireyselleştirilmesi yönünde olduğunu belirten Başer, şöyle devam etti: “Çünkü her hasta farklı. Her çiftin kendine has özellikleri, sorunları var. Bazı hastalar için direkt tüp bebek gerekebilir. Buna karşılık bazılarına birkaç kez aşılama denemek, etik ve bilimsel bir yaklaşım olacaktır. Aşılama tekniğinde de çok başarılı sonuçlar alınabiliyor. Aşılamada uygun yöntemle hazırlanan spermler ince bir kanül vasıtasıyla anne adayının rahimine bırakılmaktadır. Tabii, bu aşamaya gelirken anne için çeşitli ilaç tedavileriyle yumurta olgunlaşması sağlanmaktadır. Burada bir olgun yumurta yeterlidir. Aşılama süreçlerinde çok sayıda yumurta gelişmesi, istenilen bir durum değildir. Tüp bebekte ise tam tersine anneden daha fazla yumurta alma hedeflenmektedir. Bu nedenle tüp bebek ilaçları, dozları daha farklı ve takip sonrasında yine ovulasyonu (yumurtlama) sağladıktan sonra bu yumurtaları özel bir yöntemle anestezi altında toplanır. Toplanan yumurtalar embriyolog tarafından değerlendirilir ve olgun olanlar sperm ile dış ortamda bir araya getirilir. Yani döllenme işlemi vücut dışında gerçekleştirilir.”

Haberin Devamı

MİKROÇİP YÖNTEMİ NEDİR?

Çip bebek yönteminin aslında sperm hazırlama tekniğiyle ilişkili bir yöntem olduğunu söyleyen Başer, “Hazırlanan spermler aşılama ya da tüp bebek için kullanılabilir. Bu yöntemde normalde sperm hazırlamak için kullanılan santrifüj tekniği yapılmaz. Bu sayede sperm DNA’sı hasarının azaltılması ve daha sağlıklı spermlerin elde edilmesi hedeflenir. Yani kadına uygulanan tedavi basamakları aynıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

EMBRİYO SAKLAMA YÖNTEMİ

Bazen kanser gibi sağlık sorunları ya da yumurtaların tükenmeye başladığını belirten Başer, “Fakat partnerin olmaması gibi gebelik için uygun koşulların olmadığı durumlar yaşanabilmekte. Bu durumlarda bekar kadınlar için yumurtaların dondurularak saklanması, evli kadınlar içinse embriyonun dondurularak saklanması prosedürleri uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!