İki basamaklı operasyonla sağlığına kavuştu

Güncelleme Tarihi:

İki basamaklı operasyonla sağlığına kavuştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2017 10:26

İki basamaklı operasyonla sağlığına kavuştu

Haberin Devamı

İZMİR'deki Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nefes alma sıkıntısı şikayeti ile başvuran 73 yaşındaki Ayşe Ay, soluk borusundaki kitleden, iki basamaklı ameliyatla kurtuldu.

Aynı zamanda kalp hastası olan Ayşe Ay’ın akciğer solunum yolunda bulunan ve nefes almasını engelleyen kitlenin damarlanmış olması ve uygulanacak olan işlemin hayati tehlike taşıması nedeniyle, örneğine çok az rastlanan iki basamaklı bir ameliyat gerçekleştirildi. Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Kliniği ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Birimi, literatüre girecek başarılı bir operasyona imza attı. Operasyon öncesi, kitle etrafındaki damarlanmanın yaratacağı kanama riskini önlemek amacıyla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji bölümünden Uzm. Dr. Ahmet Ergin Çapar tarafından kitleyi besleyen damarların tıkanmasını sağlayan bir işlem uyguladı. Böylece kitleyi çıkarmak için yapılacak operasyon sırasında oluşabilecek kanama riski azaltılmış oldu. Bu işlem sonrasında Ayşe Ay'ın soluk borusundaki kitle, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Fevzi Erer tarafıdan, bronkoskopi denilen kapalı yöntemle alındı.

Kitlenin alınmasının büyük risk taşıdığını, bu nedenle açık bir ameliyatı uygun bulmadıklarını ve bronkoskopi yöntemini uyguladıklarını dile getiren Uzm. Dr. Onur Fevzi Erer, "Ayşe Ay bize başvurduğunda çok zor yürüyor ve zor nefes alıyordu. Bu vakanın özelliği iki farklı kliniğin bir hasta için ortak çalışması ve bunun başarıyla uygulanmış olmasıdır. İşlemi gayet sağlıklı bir şekilde tamamladık. Hastamız artık rahat nefes alabiliyor. Yaptığımız bu işlem çok nadir rastlanan bir durum ve dünyada buna benzer ameliyatlar çok yapılmış değil. Bu yüzden iki hastane işbirliğiyle konuyu bilimsel yayın haline getirip dünya literatürüne sunacağız" dedi.

Operasyon öncesi Ayşe Ay’a girişimsel radyolojik işlem uygulayan Uzm. Dr. Ahmet Ergin Çapar ise "Ayşe Teyze’nin solunum yolunu tıkayan bir kitle vardı ve bu kitleyi çıkarmak için yapılacak olan operasyon öncesi o bölgede kanama yaratabilecek damarları tıkamamız gerekiyordu. Hastanın solunum sıkıntısı yanında kalp hastalığı ve zatürresi de vardı. Oldukça riskli olacak bu operasyon öncesinde bölgedeki damarları tıkayarak oluşabilecek kanamayı önlemiş olduk" diye konuştu.

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve Eğitim Görevlisi Uzm. Dr. Enver Yalnız, Ayşe Ay'ın multidisipliner bir yaklaşımla sağlığına kavuşturulması nedeniyle her iki hastane ekibine teşekkür etti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!