İduğ: Aile anayasasına gelin damat maddesi konmalı

Güncelleme Tarihi:

İduğ: Aile anayasasına gelin damat maddesi konmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2016 11:31

İduğ: Aile anayasasına gelin damat maddesi konmalı

Haberin Devamı

EGE Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, aile şirketlerinin gelin ve damat müdahaleleri nedeniyle sıkıntıya düştüğünü, kardeşlerin eşlerinin birbirleri ile rekabeti yüzünden gücünün azaldığını, hatta kapanmaya kadar gittiğini belirterek, aile anayasası hazırlanmasını şart koştu. İduğ, "Aile şirketi daha yeniyken ve aile üyeleri henüz gençken hazırlanacak bir aile anayasası ve bu anayasaya gelinler ve damatlarla ilgili konulacak belirli kurallarla aile işletmelerinin ömürlerinin uzaması mümkün" dedi.
Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ufuk Tutan yönetiminde Türk Aile İşletmeleri Derneği'nin (TAİDER) katkılarıyla Yaşar Üniversitesi konferans salonunda yapılan seminere İstanbul Kültür Kolejleri ve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Bahar Akıngüç Güner, Avukat Banu Vardar Tosunoğlu, Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal, EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı. EGOD Başkanı Mustafa İduğ, işletmelerin bir aile anayasasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye'de çoğu aile işletmesinin önümüzdeki 10- 15 yıl içinde sonraki nesile devretme sürecine gireceğini anımsatan İduğ, “Gelişmiş ekonomilerde bir işletme beşinci yılını doldurduktan sonra önce aile anayasalarını, daha sonra da bu anayasalara sonraki nesile yönetim ve yetki devri planlarını hazırlıyor. Türk aile şirketlerinin ikinci nesile ve üçüncü nesile geçiş oranları diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla çok düşük seviyededir. Özellikle, ikinci nesile geçiş sürecinde kan bağı olmayan aile üyelerinin, diğer deyişle gelin ve damatların aile şirketlerinin yok olmasına, dağılmasına ya da parçalanmasına neden olduğu çeşitli araştırmalarda saptanmıştır. İşletmelerin, özellikle aile işletmelerinin gelin ve damat müdahalelerinden dolayı sıkıntı yaşadığına bizzat tanıdık oldum. Ortakların ya da kardeşlerin eşlerinin birbirleri ile rekabeti işletmelerin gücünü azaltması sebebiyle işletme ömürlerinin kısalması ve ve şirketlerin büyümesini imkansız hale getiriyor. Birçok arkadaşım bu sebeplerden dolayı işletmelerini kaybetmiştir. Gelinler ve damatlar arasındaki rekabet sonucu Türkiye'de gelecek vadeden birçok aile işletmesi küçülmüş, dağılmış ve parçalanmıştır. Bu nedenle, aile işletmesi daha yeniyken ve aile üyeleri henüz gençken hazırlanacak bir aile anayasası ve bu anayasaya gelinler ve damatlarla ilgili konulacak belirli kurallarla aile işletmelerinin ömürlerinin uzaması ve gelişmiş ülkelerdeki aile işletmelerinin ömür seviyelerine ulaşılması kolayca sağlanabilir."
ÜÇ KUŞAK BİR ARADA
İşletmelerde kuşaklar arası teslim sürecinin zorluklarına değinen Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal'da, “Ben girişimci ve pazarlama gücümü kullanarak babamdan devraldığım işi geliştirerek devam ettim. Biz işletmemizde üç kuşak birden çalışıyoruz. Babam, ben ve oğlum. Bu nokta da çalışmanın keyifli olduğunu açıkça söyleyebilirim. Kuşaklar arası farklar olsa da bir aile işletmesi olduğu için aile ve işletmeyi birbirinden ayırmak önemli" dedi. Aile işletmelerinde bir sonraki kuşağa önceden heyecan aşılanması gerektiğini belirten Seminere İstanbul Kültür Kolejleri ve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Bahar Akıngüç Güner ise, “Aile sofrasını düşünün baba gelmiş yorgun annede yorgun. Aile sofrasında birbirine aile işletmesindeki sorunlar bahsedilirse çocuk ikinci kuşak orada çalışmak istemez. Dolayısıyla onun güzel tarafları anlatılmalı işin doyum ve tatmin üretim yapma gibi konularda anlatılabilirö diyerek kuşaklar arası geçişin önemine dikkat çekti.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!