HPV virüsü tedavisine güncel yaklaşımlar

Güncelleme Tarihi:

HPV virüsü tedavisine güncel yaklaşımlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2021 12:14

Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’unda HPV virüsü görüldüğünü belirten kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, hastalığın tanısı ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

HPV virüsünün daha çok cinsel temasla bulaşan 100’den fazla tipi olan bir virüs olduğunu belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, vücutta değişik yerlerde siğil olabileceği gibi, rahim ağzı kanseri yapabilen tiplerinin de bulunduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’unda HPV’nin pozitif olduğunu ifade eden Gürbüz, “HPV virüsü bir kez hücre içine girdiğinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yol açarak enfeksiyona neden olabilir. HPV virüsünün kanser oluşturma süreci 10-15 yıl. HPV kesin tedavisi olmayan bir hastalık olmasına rağmen, bazı tipleri 4-5 yıl gibi bir sürede vücuttan atılabilmektedir” dedi.

SİĞİLLER TEDAVİ EDİLMELİ

HPV’nin şu an bilinen 100 kadar alt tipi olduğunu belirten Gürbüz, bunların bir kısmının sadece üreme sisteminde enfeksiyona yol açtığını kaydetti. Bunlara ‘genital HPV’ adı verildiğini vurgulayan Gürbüz, “En sık HPV 6 ve 11, genital siğillere neden olur. Ancak HPV 16, 18, 31, 33, 35 ve 52, rahim ağzında hücresel bazı değişikliklere neden olur ki, rahim ağzı kanseri saptanan kadınların yüzde 95’inde bu tipler gözlenmektedir. Rahim ağzı kanserinin en önemli, belki de tek nedeni HPV enfeksiyonudur. Bu nedenden dolayı HPV enfeksiyonu ya da siğil meydana geldiğinde mutlaka tedavi edilmeli. Hastalar yakından takip edilmeli, smear ve colposkopi testleri yapılmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

GENİTAL SİĞİL NASIL BULAŞIR?

HPV’nin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu belirten Gürbüz, ancak HPV’nin bir kişiden diğerine bulaşması için mutlaka tam bir ilişki gerekmediğini kaydetti. Enfekte cilt bölgelerinin teması yoluyla da virüsün bulaşabildiğini dile getiren Gürbüz, şöyle devam etti: “Virüsün kuluçka süresi değişkendir. Bazı HPV tiplerinde kuluçka süresi 1-2 ayken bazılarında yıları bulabilmektedir. Hatta bazen virüs belirti vermeden vücutta yıllarca kalabilmektedir. Bu kişiler HPV virüsü için portör, yani taşıyıcı olabilmektedir. Aktif genital enfeksiyon ya da siğil varlığında bulaşıcılık en yüksek orandadır.”

Haberin Devamı

NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR?

HPV tedavisi hakkında da bilgiler veren Gürbüz, öncelikle var olan genital siğillerin yakıldığını ya da bazı solüsyonlar kullanılarak temizlendiğini söyledi. Sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğini kaydeden Gürbüz, immün sistemi güçlendiren alfa ya da beta glukanların takviye olarak kullanılabileceğini bildirdi. Gürbüz, “Düşük riskli tipler cryoterapi ile tedavi edilirken, bazı lezyonlarda LEEP lazer tedavisi, rahim ağzının alınması ya da rahimin total olarak alınması gibi tedavi seçenekleri vardır. Bu tedaviler hastanın yaşına, ailevi ve sosyal durumuna ve rahim ağzındaki değişimlerin derecesine ve ciddiyetine göre verilmektedir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!