Hışıltılı çocuklarda astım gelişebilir

Güncelleme Tarihi:

Hışıltılı çocuklarda astım gelişebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2022 17:07

İZMİR Özel Can Hastanesi Çocuk Göğüs, İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkan Karaman, hışıltılı çocukların yaklaşık üçte birinde ilerleyen dönemde astım gelişebildiğini söyledi. Karaman, “0-3 yaş aralığında her 10 çocuktan üçünde görülür. Çocuğun göğüs kafesinden hışıltı dediğimiz ıslık çalar gibi bir ses duyulur. Özellikle genetik yakınlığın olduğu çocuklarda daha sık görülmektedir” dedi.

Haberin Devamı

 

ASTIM GELİŞEBİLİR

Hışıltılı çocukların üçte birinde ilerleyen yıllarda astım gelişme riski olduğunu ifade eden Karaman, “Bu nedenle çocuklar çocuk alerji ve göğüs hastalıkları uzmanları tarafından takip edilmeli. Hastalığın kökeninde alerjik faktörlerde olabilir. Son yıllarda artan çevre kirliliği, toz ve polen yoğunluğunda artış, gibi işletmelerin yaşam alanları içinde kalması, ekosistemin dengesinin bozulması, alerjik hastalıkların görülme sıklığını artır-maktadır. Hışıltılı çocuklarda inek sütü alerjisinin olup olmadığı araştırılmalıdır” diye konuştu. “Bu çocuklarda ateş ön planda olmayabilir” diyen Karaman, “Tedavi hastaya göre değişiklik gösterir. Özellikle hışıltıya neden olan faktörler saptanmalı ve tedavi buna göre planlanmalı. Geçirilen solunum yolu enfeksiyonları da hışıltının uzaması ve tekrarlamasında rol oynar” dedi.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT

“Hışıltılı çocukların yatak odasında toz tutan eşyalar, oyuncak gibi şeyler olmamalıdır” diyen Prof. Dr. Özkan Karaman, şu bilgileri verdi: “Ev tozunda üreyen mite adı verilen akarcıklar, hışıltının uzamasına ve astım gelişmesine neden olabilmektedir. Evde nemlendirme amacıyla su buharı yapılması ve ev içine çamaşır asılması, hışıltıyı tetikleyebilir. Ailelerin bu konularda göstereceği dikkat ve özen, çocukların iyileşme sürelerini hızlandıracak, ilerleyen yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!