Her çarpıntı kalple ilgili olmayabilir

Güncelleme Tarihi:

Her çarpıntı kalple ilgili olmayabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2023 17:25

KALP çarpıntısının, kişinin kalp atışını hissetmesi olarak tanımlandığını kaydeden Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, her çarpıntı şikayetinin kalple ilgili bir problem olduğunu göstermediğini vurguladı. Birçok sebepten dolayı çarpıntı hissedebileceğini ifade eden Hepçivici, “Kalp, irade dışında çalışan bir organdır. Kendi çalışma şekli vardır. Dakikada 60—100 arasında uyarı üreterek kasılmasını ve kanın vücutta dolaşmasını sağlar. Çarpıntı durumlarında genelde nabız hızlanır. Bu hızlanma bazen normal ritimde olur. Koşma, heyecanlanma durumlarında nabzın hızlandığı gibi olur. Bazen de bir ritim bozukluğu olur ve kalp o şekilde hızlanır. Bazen hiçbir şey olmadan stres, anksiyete, panik atak, kansızlık, yüksek kafein tüketimi, tiroit hormonlarında dengesizlik, egzersiz gibi faktörler de nabzın hızlanmasına sebep olabilir” dedi.

Haberin Devamı

 

AYRINTILI MUAYENE ŞART

“Hasta hekime başvurduğu zaman detaylı bir muayenesi yapılır” diyen Dr. Uğur Hepçivici, şu bilgileri verdi: “Çarpıntıya nefes darlığı, bilinç kaybı, baş dönmesi gibi şikayetler eşlik ediyorsa dikkatli olunmalı. Özellikle bazıları ölümcül olabilir. Biz özellikle kalp yetmezliği ve damar hastalığı olan ve ölümcül ritim bozukluğu saptadığımız hastalarda şok verebilen pil öneriyoruz. Toplumda sık görülen atriyal fibrilasyon hastalarında da bazı özel ilaçlar kullanmak gerekiyor. Hasta bu ritimdeyse kalbin kulakçıkları hareketsiz kaldığı için kalp içerisinde pıhtı oluşma riski oluşur. Kalp içerisinde bir pıhtı oluşursa ve bu pıhtı bir yere atarsa inme, görme bozukluğu gibi etki ettiği organa göre çok değişik sonuçlar ortaya çıkar. Bu hastalarda özel kan sulandırıcı kullanılır. Bu hastanın yaşam konforu açısından önem arz eder.”

Haberin Devamı

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

Tedavi hakkında da bilgiler veren Dr. Hepçivici, şunları söyledi: “Çarpıntı ritim bozukluğuna bağlıysa, buna yönelik ritim ilaçları başlanıyor. Kontrol altına alamadığımız vakalarda eps ablasyon dediğimiz yakma işlemleri yapılabiliyor. Kalp dışı sebeplerden dolayı çarpıntı oluşuyorsa, örneğin panik atağa bağlıysa, bizim verdiğimiz kalp ritim ilaçları bu hastaların şikayetlerini düzeltmez. Çarpıntıya sebep olan ana problemi düzeltmek gerekir. Panik atağa, hipertiroite, anemiye bağlıysa bu problemlerin düzeltilmesine yönelik ilaç başlamak gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!