Her çarpıntı kalple ilgili olmayabilir

Güncelleme Tarihi:

Her çarpıntı kalple ilgili olmayabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:33

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, toplumda sıklıkla karşılaşılan kalp çarpıntıları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

YAŞANAN her kalp çarpıntısının altında yatan sebebin kalp-damar hastalıklarına bağlı bir durum olmayabileceğini belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, “Kalp çarpıntıları bazen psikolojik nedenlerle olabileceği gibi, anemi, tiroit bozuklukları gibi başka nedenlere de bağlı olabilir. Bu yüzden tedavide öncelikle çarpıntının sebebi belirlenmelidir” dedi. ‘Kalp çarpıntısı’nın, kişinin kalp atışını hissetmesi olarak tanımlandığını kaydeden Dr. Uğur Hepçivici, hastanın şikayeti anlamına geldiğini vurguladı. Her çarpıntı şikayetinin kalple ilgili bir problem olduğunu göstermediğini kaydeden Hepçivici, “Birçok sebepten dolayı çarpıntı hissedebilir. Kalp, irade dışında çalışan bir organdır. Kendi çalışma şekli vardır. Dakikada 60—100 arasında uyarı üreterek kasılmasını sağlar. Kanı vücut içinde dolaştırır. Çarpıntı durumlarında genelde nabız hızlanır. Bu hızlanma bazen normal ritimde olur. Koşma, heyecanlanma durumlarında nabzın hızlandığı gibi olur. Bazen de bir ritim bozukluğu oluşur ve kalp, oluşan rirtim bozukluğuna bağlı hızlanır. Bazen hiçbir şey olmadan stres, anksiyete, panik atak, kansızlık, yüksek kafein tüketimi, tiroit hormonlarında dengesizlik, egzersiz gibi faktörler de nabzın hızlanmasına sebep olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

AYRINTILI MUAYENE

Hasta hekime başvurduğunda detaylı bir şekilde muayene edildiğini ifade eden Hepçivici, holterin bir ritim kaydı yaptığını, bazen birkaç hafta hastanın üzerinde kalabildiğini söyledi. Hasta çarpıntı hissettiği anda düğmeye basarak o anı kaydettiğini dile getiren Hepçivici, şöyle devam etti: “Çarpıntı şikayetine nefes darlığı, bilinç kaybı, baş dönemsi gibi şikayetler eşlik ediyorsa, önem arz eder. Özellikle bazıları ölümcül olabilir. Biz özellikle kalp yetmezliği ve damar hastalığı olan ve ölümcül ritim bozukluğu saptadığımız hastalarda şok verebilen pil önerebiliyoruz. Tabii ki bunun için detaylı kalp incelemesinin yapılması gerekir. Toplumda sık görülen atriyal fibrilasyon hastalarında da bazı özel ilaçlar kullanmak gerekiyor. Hasta bu ritimdeyse, kalbin kulakçıkları hareketsiz kaldığı için kalp içerisinde pıhtı oluşma riski meydana gelir. Kalp içerisinde bir pıhtı oluşursa ve bu pıhtı bir yere atarsa inme, görme bozukluğu gibi etki ettiği organa göre çok değişik sonuçlar ortaya çıkar. Bu hastalarda özel kan sulandırıcı kullanılır. Bu hastanın yaşam konforu açısından önem arz eder. Bu nedenle hastaların çarpıntı yakınmalarını ciddiye almaları gerekir.”

Haberin Devamı

ÇARPINTI TEDAVİSİ

Tedavi hakkında da bilgiler veren Dr. Hepçivici, şunları anlattı: “Çarpıntı ritim bozukluğuna bağlıysa buna yönelik ritim ilaçlarına başlanır. Kontrol altına alamadığımız vakalarda eps ablasyon dediğimiz yakma işlemleri yapılabiliyor. Kalp dışı sebeplerden dolayı çarpıntı oluşuyorsa, örneğin panik atağa bağlıysa, bizim verdiğimiz kalp ritim ilaçları bu hastaların şikayetlerini düzeltmez. Çarpıntıya sebep olan ana problemi düzeltmek gerekir. Panik atağa, hipertiroite, anemiye bağlıysa bu problemlerin düzeltilmesine yönelik ilaç başlamak gerekmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!