Hem yaşam kalitesi artıyor hem de ağrılar azalıyor

Güncelleme Tarihi:

Hem yaşam kalitesi artıyor hem de ağrılar azalıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2021 03:57

ÖZEL İzmir Gazi Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeki Özcan, diz artroplastisinin dizde artrite bağlı ciddi ağrısı olan hastalarda ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için yapılan bir ameliyat olduğunu aktardı.

Haberin Devamı

 “Bu ameliyat öncesinde hastalara genellikle uzun süre cerrahi dışı tedaviler (ağızdan alınan ilaçlar, eklem içi enjeksiyonlar, aktivite düzenlemeleri, fizik tedavi gibi) uygulanmış ancak ağrı hastayı rahatlatacak ölçüde giderilememiştir” diyen Op. Dr. Zeki Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

YILLARDIR UYGULANIYOR

“Genel olarak bahsedilecek olursa iki tip diz protezi vardır. Birisi total diz protezi denilen klasik uygulama diğeri ise minimal invazif olarak yapılan kısmi diz protezidir. Her iki yöntemde oldukça uzun bir süredir dünya çapında uygulanmaktadır ve çok iyi sonuçları vardır.” Artroplastinin, hastalıklı ve fonksiyonlarını kaybetmiş bir eklemin cerrahi uygulanarak şekillendirilmesi ve protez dediğimiz yardımcı malzemeleriyle tekrar fonksiyonunun kazandırılması işlemi olduğunu belirten Op. Dr. Zeki Özcan, “Ortopedik cerrahide artroplasti, diz eklemi basta olmak üzere kalça ve omuz eklemlerinde sıklıkla, ayak bileği ve el bileği eklemlerinde ise daha nadiren kullanılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

15-20 YIL DAYANIYOR

Artroplasti işleminin sıklıkla diz ve kalça eklemlerinde kullanıldığını belirten Op. Dr. Özcan, “Bu uygulamada eklem yüzeyi tamamen değiştirildiği için hareket genişliği ve eklemin fonksiyonel olarak kullanılabilme kapasitesi artroplasti sonucu tam olarak elde edilebilmektedir. Artoplastide kullanılan metal yüzeyler yaşam boyunca kullanıma bağlı olarak ortalama 15-20 yıl süreyle dayanmaktadır” diye konuştu.

BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

ARTROPLASTİNİN başta yaşlılığa bağlı eklem yüzeylerinin bozulması sonucu gelişen hastalıklarda kullandığını ifade eden Op. Dr. Zeki Özcan, “Romatizmal hastalıklarda yada travma sonrası gelişen kırıklarda da bir tedavi seçeneği olabilmektedir. Kalça ve diz eklemi ağrısıyla başvuran yaşlı hastalarda sık düşünülecek olan hastalık kalça ve diz ekleminin yaşlılığa bağlı bozulmasıdır. Bu tür hastalarda ameliyat için engel bir durum yok ise kalça ve diz ekleminin protez dediğimiz tıbbi materyaller ile değiştirilmesi çok başarılı sonuçlar vermektedir. Ortalama ameliyat süresi hastanın teşhisine göre değişmekle birlikte ortalama 1 saat sürmektedir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!