Hamile kalmak ne kadar sürer?

Güncelleme Tarihi:

Hamile kalmak ne kadar sürer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 01:27

Op. Dr. ÇiğdemKaras, hamile kalmaylailgili bilgiler verdi. Kadınlarınkendilerine sıklıkla sorduklarısoruları cevaplayan Op. Dr. ÇiğdemKaras, “35 yaş altındaysanız 12ay, 35 yaş üstündeyseniz de 6ay denemeniz sonucu hamilekalamadıysanız, doktorabaşvurmanız gerekir”dedi.

Haberin Devamı

GENEL olarak her kadında gebe kalma süresinin belirsiz olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, sağlıklı bir çiftte her şeyin yolunda olduğu, yumurtlama zamanına denk getirilmiş bir cinsel ilişkide bile gebe kalma ve eve sağlıklı bir bebek götürebilme oranının yüzde 12-15 arasında olduğunu söyledi. Karas, ilk ay gebelik elde edebilen çiftlerin oranının yüzde 15 civarındayken bu olasılığın artarak, üçüncü ayda yüzde 50, altıncı ayda yüzde 80 ve bir yılın sonunda yüzde 85’e çıktığını bildirdi.

DOKTORA GİTMEKTEN ÇEKİNMEYİN

12 ay korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilemediğinde muhakkak bir uzmana başvurmak gerektiğini ifade eden Karas, “Bu süre 35 yaş üstü veya eşlik eden adet düzensizliği, geçirilmiş enfeksiyon, ameliyat gibi sorunları olan kadınlarda 6 aydır. Özellikle ülkemizde kadınlarda rutin muayene alışkanlığı olmadığı için, genelde sadece doğumlarda kadın doğum doktoruna başvurulur. Bu durumda gebe kalmaya engel olabilecek sorunlar gözden kaçabilir ya da gebelikte sorun yaratacak rahatsızlıklar anlaşılamadan gebe kalınırsa, yüksek riskli gebelik, anne ve bebeğin hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle düzenli muayene tüm kadınlar için çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

YUMURTLAMA DÖNEMİ ÖNEMLİ

“Yumurtlama döneminiz, yani gebe kalma olasılığınızın en yüksek olduğu dönem bir ay içerisinde ortalama 4-5 günlük süredir” diyen Karas, “Yumurtlama olduğunda yumurta hücresi sadece 24 saat canlı kalır. Bu 24 saatlik dönemde sperm ve yumurtanın muhakkak karşılaşması gerekir. Sperm hücresi ise 72 saate kadar canlı kaldığı için, kadının tüpleri içerisinde yumurta hücresini bekleyebilir. Önemli olan en azından bir cinsel ilişkiyi bu 4-5 günlük döneme denk getirebilmektir” şeklinde konuştu.

SIK BİLİNEN YANLIŞLAR

Cinsel ilişki sonrası hemen kalkmayıp bir süre uzanmak gebe kalma ihtimalimi artırır mı?

ÇİĞDEM KARAS: Cinsel ilişki sonrası hemen ayağa kalkmayıp bir süre sırt üstü yatma, hatta kalçanın altına yastık koyarak yükseltmenin gebe kalma şansını artırdığına inanılır. Bunun dayanağı, hemen ayağa kalkmakla, meninin büyük bir kısmının geri akmasının yarattığı endişedir. Cinsel ilişki sonrası hemen ayağa kalkmayıp bir süre sırt üstü yatmanın gebe kalma olasılığını artırdığına dair bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir tarafı yoktur.

Haberin Devamı

Gebe kalma şansım hangi cinsel ilişki pozisyonunda artar? Orgazm olmanın bir etkisi var mı?

ÇİĞDEM KARAS: Bilimsel olarak kanıtlanmış gebe kalma olasılığını artıran hiçbir pozisyon yoktur. Ve de hiçbir pozisyonun birbirine üstünlüğü yoktur. Bunun nedeni, vajinanın yer çekimden etkilenebilecek şekilde dik değil, yatay-eğik doğrultuda mesanenin üzerinde uzanması ve spermlerin, rahim ağzı salgısı içinde tutunarak, kuyruklarıyla hareket etmesidir. Yine aynı şekilde kadının orgazm olmasının da bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir doğruluğu yoktur. Kadın orgazmının gebe kalmak açısından gerekliliği de yoktur. Bir diğer ilginç nokta da seks olmaksızın, kadında yumurtlama döneminde zaten bu tarz rahim kasılmalarının kendiliğinden oluşuyor olmasıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!