Hakan Gürsoy’dan kişiye özel dikimin sırları

Güncelleme Tarihi:

Hakan Gürsoy’dan kişiye özel dikimin sırları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2021 23:35

Erkek giyiminde kişiye özel dikim bir ayrıcalıktır. Bu çok eski gelenek, günümüzde lüksün sembolüdür. Kişiye renginden kumaşına, astarından düğmesine kıyafette kendi tarzını oluşturma ve seçim yapma özgürlüğünü sunan “özel dikimin” inceliklerini bu mesleğin son dönemde parlayan yıldızı Hakan Gürsoy anlattı.

Haberin Devamı

 

 

Mağazada denediğiniz bir takım elbise ya da gömleğin tam olarak üzerinize oturmaması normal. Çünkü hazır giyim ürünleri standart kalıplara göre yapılır. Konfeksiyonun henüz olmadığı yıllarda bir zorunluluk, günümüzde ise ayrıcalık sayılan özel dikimde kıyafet kişinin ölçülerine birebir uygun olacak şekilde dikilir. Beşiktaş’taki H.G. Bespoke Tailor mağazasıyla kişiye özel dikim yapan Hakan Gürsoy, “Terziliğin en üst ekolü” olarak tanımladığı ‘bespoke tailoring’de (ısmarlama terzilik) son dönemin en iddialı isimlerinden.

KİŞİYE ÖZEL KALIP ÇIKARILIR

Ünlü isimleri de giydiren Hakan Gürsoy, mesleğinin inceliklerini şöyle anlatıyor: “Hafif kamburunuz mu var, bir omzunuz diğerine göre düşük mü, kollarınız vücudunuza oranla fazla mı uzun; tüm bunları dikkate alarak kişinin anatomik yapısına uygun kalıp çıkarır, tasarımlarımızı buna göre yaparız. Hazır giyimde stoktaki takım elbise ya da gömlek vücudunuza uyarlanır. Ismarlamada ise sıfırdan sizin için bir takım veya gömlek yapılır.” Ismarlama olarak dikilen bir takım elbise veya gömleği özel kılan sadece bedene uyması değil elbette. Gürsoy, “Kullanılan kumaşın kırışmaya dayanıklılığı, hafifliği, gömlek yakası, ceket telası, vatka, astar, düğme gibi ara malzemeler... Bespoke tailoring’de tüm bunların büyük önemi vardır” diyor.

Haberin Devamı

MÜKEMMEL TASARIM İÇİN ÇOK SORU SORARIZ

Ismarlama terzilikte ustanın müşterisiyle kurduğu iletişim de mühim. Zira terzi, yalnızca müşterisinin istediği takımı dikmiyor, aynı zamanda onu doğru şekilde yönlendirerek etkileyici bir “tarz” yaratıyor. Hakan Gürsoy bu durumu şöyle açıklıyor: “Mükemmel tasarımı yapmak için bizden takım elbise veya gömlek isteyen müşterimize birçok soru sorarız. Kıyafeti nasıl bir ortamda giyecek, nasıl bir imaj oluşturmak istiyor, rahat kesimden mi yoksa dar kesimden mi hoşlanıyor, hangi tip kumaşları beğeniyor; aldığımız yanıtlara göre tasarımı şekillendiriyoruz.” İzmir’den çok fazla müşterisi olduğunu belirten Gürsoy; “İzmir’den çok fazla müşterim var.Bazen ben gidip geliyorum İzmir’e bazen de müşterilerim geliyor.O yüzden yakın zamanda İzmir’de özel konseptli bir mağaza açmayı düşünüyorum.” Şeklinde ifade etti.

MESLEK ÖNEMLİ

Haberin Devamı

Gürsoy, bespoke tailoring’de müşterinin mesleğinin de önemli bir detay olduğunu söylüyor: “Örneğin bir reklamcı, yaratıcılığını vurgulayan iddialı bir renk ve kesim ister. Ya da bankacılar saflık ve dürüstlüğü simgeleyen beyaz gömlekten şaşmaz, lacivert takım elbise tercih eder. Kısacası hazırlanan tasarım, kişinin sadece bedenine değil, mesleğine, hayat tarzına, kişiliğine ve gireceği ortama da uygun olmalıdır.” Aksesuvarlara gelince... Hakan Güsoy’a göre uyum şart: “Müşterilerimiz ceket astarında ya ceket kumaşına yakın tonlar ister ya da kontrast. Örneğin lacivert kumaşa bordo astar yakışır. Düğme renkleri de genelde ceket rengi tonunda veya bir-iki ton koyu olur. Gömlekte ise genelde sedef düğme tercih edilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!