Güneşin zararları ve güneşten korunma

Güncelleme Tarihi:

Güneşin zararları ve güneşten korunma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 04:03

Dermatoloji Uzmanı Dr. Ecem Bulut Okut, yaz mevsiminin etkisini iyice gösterdiği ve hava sıcaklığının 40 dereceleri bulduğu bugünlerde başta deri kanseri olmak üzere güneşin birçok olumsuz etkisinden kaçınmak için güneşten korunmanın ihmal edilmemesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

 YAZ mevsiminin gelmesiyle içimizi ısıtan güneşin, aslında sanıldığı kadar masum olmadığını kaydeden Özel Tınaztepe Galen Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ecem Bulut Okut, güneş ışınlarının ultraviyole (UV) ışınlar ve görünür ışınlardan oluştuğunu söyledi. UV’nin kontrollü bir şekilde uygulanarak birçok deri hastalığının tedavisinde kullanılırken derimizde pek çok olumsuz tabloya da yol açtığını kaydeden Okut, “Bunların başında deri kanserleri gelmekle beraber, güneş yanıkları ve foto yaşlanma da dermatoloji polikliniğinde sık karşılaştığımız tablolar” dedi.
Güneşten korunmayı herkesin bilmesi gerektiğini vurgulayan Okut, “Temel olarak yapmamız gerekenler, 11.00-16.00 saatleri arasında gölgede kalmak, direkt güneşten kaçınmak, geniş siperlikli şapka kullanmak, güneş gözlüğü, uzun kollu ince kıyafetlerle vücudu korumak ve güneş kremi kullanmaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

GÜNEŞ KREMİ ÖNEMLİ
Güneş kremlerinin iki farklı şekilde bulunduğunu kaydeden Okut, şöyle devam etti:
“Kimyasal (avobenzon, oksibenzon, meroxyl gibi) ve mineral (titanyum dioksit, çinko oksit) filtreli güneş kremleri. Kimyasal filtreler UV ışınlarını emip hapsederken, mineral filtreler ışınları yansıtmaktadır. Mineral filtreli güneş kremleri daha opak bir görüntüye neden olur ve başlıca gebe ve çocuklarda tercih edilir. Güneş kremi eczaneden alınmalı, en az SPF 30+koruma ve UVA’ya karşı da koruyucu özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Önceki seneden kalan ürünlerin koruyucu özelliklerini yitirmesi nedeniyle kullanımı önerilmemektedir. Kimyasal filtreli güneş koruyucular dışarı çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalıdır. Mineral filtreli güneş koruyucular ise uygulandıktan hemen sonra dışarı çıkılabilir. Güneş kremi sürdükten sonra 8 dakika içinde kıyafet giyilmesinin de koruyuculuğu azalttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Güneş kremi güneşe maruziyet devam ediyorsa 2 saatte bir tazelenmelidir. Yeterli miktarda uygulanmaması durumunda tam koruma sağlanamayabilir. Vücut yüzey alanına göre santimetrekareye 2 miligramdan az krem sürül- memelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!