‘Gözümde zar oluştu’ diyenler aman dikkat

Güncelleme Tarihi:

‘Gözümde zar oluştu’ diyenler aman dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2020 03:09

Halk arasında ‘gözde zar oluşması’ olarak bilinen epiretinal membran hastalığı 55-60 yaş sonrası ortaya çıkarak görme kaybı ve bozukluklarına neden olabiliyor.

Haberin Devamı

Epiretinal membranın gözün ‘makula’ denilen görme merkezinin yüzeyinde oluşan bir zar olduğunu söyleyen Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Tansu Erakgün, bu hastalığın başlarda belirti vermediğini söyledi. Prof. Dr. Erakgün, “Epiretinal membran hastalığı görme merkezinde zamanla kırışıklığa ve büzüşmeye yol açar. Sıklıkla 55-60 yaş sonrası ortaya çıkar ve kendiliğinden oluşur. Genellikle tek gözü etkiler. Daha nadiren altında belli bir sebep olur. Bunlar göze alınan darbeler, retinada yırtık oluşması, daha önceden geçirilmiş göz ameliyatları gibi nedenlerdir. Epiretinal membran ilk başlarda belirti vermez. Ancak zar kalınlaşmaya başladıkça görme merkezinde kırışıklığa neden olur. Görmede azalma, düz çizgilerde eğrilme şikayetlerine yol açar. İlerlemiş durumlarda bu şikayetler oldukça rahatsızlık verir” diye konuştu.

Haberin Devamı

AMELİYATLA TEDAVİ EDİLİYOR

Hastalığının yalnızca ameliyatla tedavi edilebildiğini dile getiren Prof. Dr. Tansu Erakgün, şöyle devam etti: “Epiretinal membranın en sık sebebi yaşla birlikte göz içi sıvısında meydana gelen değişikliklerdir. ‘Vitreus’ denilen göz içi sıvısı büzüşerek makulada çekinti ve kırışıklık yapar. Epiretinal membran gelişen hastalarda görmede azalma, çarpık ve yamuk görme başlıca şikayetlerdir. Rahatsızlığın ilaçla tedavisi yoktur. ‘Vitrektomi’ denilen cerrahi müdahale uygulanır. Büzüşmeye sebep olan zar soyularak temizlenir. Erken dönemde uygulanan vitrektomi ile çok iyi görme artışı sağlanır. Bu artış 6 ay ile 1 yıl arasında devam eder. Gecikmiş durumlarda da ameliyat yapılır ancak görme artışı beklentisi daha düşük olmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!