Gözde devrim yaratacak ‘yapay zeka’ Atagöz’de

Güncelleme Tarihi:

Gözde devrim yaratacak ‘yapay zeka’ Atagöz’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 23:26

ATAGÖZ Tıp Merkezi Kurucu Ortakları’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Türe, Türkiye’ye yeni getirdikleri biyometri sistemiyle katarakt ve göz içi lens uygulamalarında devrim yaşanacağını söyledi. Yeni sistemin, biyometri ölçümlerinin ardından verileri ameliyathane mikroskobuna, buradan da hayalet ekran gibi hastanın gözüne yansıttığına dikkat çeken Op. Dr. Türe, sistemin lensin göze implantasyonundan sonra da denetim mekanizmasını devreye soktuğunu ve lensin konumlandırılmasında insan kaynaklı ortaya çıkabilecek hatayı sıfıra indirdiğini kaydetti. Sistemi 1 aydır kullandıklarını belirten Türe, “Müthiş sonuçlar alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

HATA RİSKİ SIFIRA İNİYOR

Akıllı mercekte hatayı sıfıra indiren yeni sistemi Türkiye’de ilk defa kullanan merkezin Atagöz Tıp Merkezi olduğunu belirten Türe, şu bilgileri verdi: “Bu sistem optik biyometri sistemi. Bugüne kadar uygulanan sistemleri baştan değiştirecek bir sistem. Katarakt cerrahisinde ‘yapay zeka’ diyebileceğimiz bir teknoloji. Özellikle astigmatik merceklerde tüm sistemlerde biyometri cihazında merceğin numarası, astigmatının derecesi ve hangi açıda duracağı hesaplanır ve bu, ameliyathanede tamamen cerrahın tecrübesi, manuel hesaplaması, işaretlemesi ile yapılırdı. Bu bazen ciddi mercek kaymalarında astigmatın tam sıfırlanamamasına neden olabiliyordu. Yeni sistemdeki üstünlük ve fark bu. Şu anda dünyada bunu yapabilen başka bir sistem yok.” Sistemle birlikte sıfır hatalı mercek uygulaması yapıldığını kaydeden Türe, “Özellikle astigmatik mercek koyacağımız hastalarda lensin hangi açıda duracağı, bizim hangi kesiyle, kaç dereceyle gireceğimiz, hepsinin ölçümleri yapılıyor, bu ilk aşaması oluyor. Ölçümün ikinci aşaması olan bütün dijital veriler, ameliyat mikroskobuna entegre edilen bir sistemle ameliyat mikroskobuna yükleniyor. Ameliyat mikroskobunda hayalet ekran gibi tamamen hastanın gözüne bütün açılar aktarılıyor, merceğin duracağı pozisyon belirtiliyor. Bütün bu hesaplamalarda biz merceği o açıyla koyduğumuz zaman sistem en sonda bu yapılan merceği final pozisyonunda tekrar denetliyor. ‘Mercek doğru konumda, doğru açıda duruyor’ diyor. Bu sayede insan faktörünün hatasını ortadan kaldırmış oluyoruz ve ortaya sıfır hatayla yapılan operasyon çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

GURURUNU YAŞIYORUZ

Teknolojik gelişmeleri takip ederek, uyguladıklarını aktaran Türe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atagöz olarak kurulduğumuz günden bu yana teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ameliyat aşamalarında şu anda dünyanın en gelişmiş sistemlerini kullanmaktayız. Makine parkımıza kattığımız yeni sistemimizle ameliyat hazırlık aşamalarında sıfır hata ile çalışan, insani hatayı tamamen ortadan kaldıran biyometrik sistemimizi Türkiye’ye ilk defa kullanan merkezlerden biri olmanın gururunu yaşıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!