Göz tansiyonunu hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Göz tansiyonunu hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2017 15:00

Göz tansiyonunu hafife almayın

Haberin Devamı

GÖZ Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mucize Yararcan, glokom yani göz tansiyonunun tedavi edilmezse körlükle sonuçlanacağını söyleyerek, özellikle 40 yaş üstündekilerin düzenli kontrollerin yaptırması gerektiğini söyledi.
Medicalpark İzmir Hastanesi'nden Op. Dr. Yararcan Dünya Glokom Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "İlerleyici görme kaybı, göz sinirini hücrelerinin yavaş yavaş ölümü ile karakterize bir hastalık olan glokomun en önemli risk faktörü yüksek göz içi basıncıdır. Genellikle 40 yaşın üstündeki kişilerde ve her iki gözde görülür. Ailelerinde glokom hastalığı bulunanlar, diyabet, yüksek tansiyonu olanlar, yüksek miyop ve hipermetrop kişiler ile sigara içenler glokom yönünden risk altındadırlar. Göz içinde sürekli olarak yapılan sıvının boşaltılmasını sağlayan kanallar glokom hastalığında daralır veya tıkanır ve sıvı yeterince boşaltılmaz ve göz içinde birikerek göz içi basıncını yükseltir. Normalde 14-16mm Hg olan göz içi basıncı yüksekliğinin saptanması yeterli olmayıp göz sinirlerindeki hasarında mutlaka gösterilmesi gerekmektedir. Glokom hastalığı sinsi seyreder, erken dönemde hiç belirti vermez, yavaş yavaş ilerler. Göz sinirinin ortasında zaman içinde giderek genişleyen bir çukurluk oluşur ve sonuçta görme ve görme alanı kayıpları ortaya çıkar. Oluşan göz siniri hasarını geri döndürmek mümkün olmadığından erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle 40 yaşın üstündeki kişilerin 1-2 yılda bir göz tansiyonlarının (ölçümü etkileyen kornea kalınlığı da göz önüne alınarak) ölçülmesi ve göz sinirinin özel mercekler yardımıyla direk olarak göz bebeğinden bakılarak değerlendirmesi ve glokomdan şüphelenilen kişilerde bilgisayarlı görme alanı muayneleri ve göz sinirinin tomografileri (OCT VE HRT) çekilerek sinirde hasar olup olmadığının tespit edilmesi gerekir" dedi.
Glokomun tedavi edilememesi halinde körlükte sonuçlandığını belirten Op. Dr. Mucize Yararcan, "Günümüzde ilaç (damlalar), lazer ve cerrahi tedavi ile göz içi basıncını etkili bir şekilde düşürüp, kontrol altında tutabiliyoruz. Ancak glokoma yol açan göz içi basıncından bağımsız diğer faktörlerinde tedavisi (bazı ilaçlar ve damlalarla göz siniri hücrelerini koruyarak hücre ölümünün engellenmesi) hatta belki de kayıp hücrelerin yeniden oluşmasına imkan veren kök hücre nakli gibi tedavi seçenekleri üzerinde halen çalışılmaktadır" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!