'Görmezden Gelmeyelim'

Güncelleme Tarihi:

Görmezden Gelmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 15:20

'Görmezden Gelmeyelim'

Haberin Devamı

Türkiye'de bir ilk olan ve şizofreni konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen 'Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni' sergisi İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir'de ziyaretçilerle buluştu.

Bugüne kadar sergilendiği her ilde büyük ilgi gören “Görmezden Gelmeyelimö, 20 Haziran tarihine kadar İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gezilebilecek. Bugüne kadar toplam 10 bin kişinin ziyaret ettiği Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Sergisi Türkiye'nin farklı illerinde de sergiledikten sonra Japonya'dan başlayarak dünyaya açılacak.

Görmezden gelmeyelim sergisinin ziyaretçiyle buluştuğu ilk günden bu yana şizofreniye dikkat çekmeyi hedeflediğini belirten Abdi İbrahim Otsuka Genel Müdürü Tuna Yavuz, serginin İzmirlilerle buluşmasından duyduğu memnuiyeti dile getirdi. Yavuz: “Dünyada yaklaşık 51 milyon, Türkiye'de ise 400-600 bin şizofreni hastası olduğu belirtiliyor. Bu rakam tanısı konmuş hastalardan oluşuyor. Toplumsal baskıdan çekindiği için hastalığını gizleyenleri de düşündüğümüzde ortaya oldukça ciddi bir rakam çıkıyor. Şizofreni hastaları ve aileleri, hastalığın yanı sıra toplumun ön yargıları ile de savaşmak zorunda. Abdi İbrahim Otsuka olarak biz de hayata devam etmek isteyen şizofreni hastalarına dikkat çekebilmek ve onların toplumda var olabilmelerini desteklemek amacı ile 'Görmezden Gelmeyelim' diyoruz" dedi.

Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Sergi Danışmanı Doç. Dr. Haldun Soygür de şizofreninin, günümüzde nedenlerinin hala açık olarak bilinmediğini, genellikle gençlik çağında ortaya çıkan, bireyin duygu, düşünce ve davranışlarında bir dizi bozuklukla kendini göstererek, kişilerarası ilişkilerde ve gerçeği değerlendirmede bozulmaya yol açan ciddi bir ruhsal bozukluk olduğuna dikkat çekti. Soygür, "Şizofreni gençlik çağında başlayan bir hastalık olduğu için özellikle 15-30 yaş grubunun taramalardan geçirilmesi yararlı olacaktır. Günümüzde toplum içinde damgalanma, ayrımcılık ve dışlamaya maruz kalan en zor durumdaki kesimlerden birisi şizofreni hastalarıdır. Toplumda şizofreninin tedavi edilemez bir hastalık olduğu yolunda yaygın bir inanış vardır. Ancak bu doğru bir görüş değildir. Günümüzde uygun bir tedaviyle şizofreni hastalarında çeşitli düzeylerde iyileşme sağlandığı ve görece bağımsız ya da destekle topluma yeniden katıldıkları bilinmektedir" dedi.

Görmezden Gelmeyelim sergi küratörü Çağlar Gözüaçık, hastalığın geçmişine yolculuk niteliği taşıdığını belirtti, “Bugüne kadar 10 binden fazla kişiye ulaşan sergiyle hastalığa farkındalık yarattığımıza inanıyoruz. Abdi İbrahim Otsuka'nın destekleriyle hayata geçirilen sergide hastalığın geçmiş dönemlerdeki tedavisinde kullanılan yöntemleri günümüze taşıdık.

Sergi alanına dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği hatırlatılıyor.

'Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni' 20 Haziran tarihine kadar Pazar günleri hariç 09.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz gezilebilecek.

Mustafa OĞUZ İZMİR (DHA)

FOTO

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!