Gökçüoğlu: "Krizli ortamlarda yanımızda olan yatırımcılar kazanacak"

Güncelleme Tarihi:

Gökçüoğlu: Krizli ortamlarda yanımızda olan yatırımcılar kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 16:56

Gökçüoğlu: "Krizli ortamlarda yanımızda olan yatırımcılar kazanacak"

Haberin Devamı

İZMİR'deki Global Rekabet Zirvesi'nde konuşan ABD Ticaret Ateşesi Shari Stout, "ABD'li firmalar iş yapmak konusunda isteklerini koruyorlar. Amerikalı firmalar piyasayı terk etmiyorlar. Uzun vadede olacaklarını söylüyorlar. Bazı firmalar yatırım ve yatırım geliştirme planlarını erteliyor ve öteliyorlar. Darbe girişimlerinden sonra durumun belirlilik kazanması için bekle gör taktiğini uyguluyorlar" dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ise, "Bakış açısı farklılığı olabilir ama aynı masadan aynı bakış açısı ile kalmalıyız. Türkiye'de insanlar bekle gör politikasına geçen yatırımcılar kaybedecek. Krizli ortamlarda yanımızda olan yatırımcılar kazanacak. Eğer stratejik ortak ise krizde ülkemizden elini eteğini çekmeyecek" diye konuştu.
ABD, Çin, Hindistan ve Avrupa'da danışmanlık hizmetleri sunan Chicago merkezli CGN Global'in katılımıyla, Türk üreticilerini bilinçlendirmek ve küresel rekabeti hayatlarının bir parçası haline getirmek amacıyla düzenlenen 'Global Rekabet Zirvesi'nin ikincisi İzmir'de gerçekleştirildi. Swissotel Büyük Efes'teki zirvenin açılış konuşmalarını ABD Ticaret Ateşesi Shari Stout, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ve CGN Global Avrupa Başkanı Kayra Kakcıoğlu yaptı.
Türkiye ve ABD'nin önemli partner ülke olduğunu belirten ABD Ticaret Ateşesi Shari Stout, "ABD, iki ülke arasında ilişkileri arttırmak için çalışıyor. Türkiye'nin müttefik olarak kalması için çalışıyor. Ekonomi ve iş dünyasında olumlu örnekler var. Bu da iki ülke arasında ilişkilerde önemli rol oynuyor. İş dünyası ve sanayinin liderleri olarak ilişkileri derinleştirmek için önemli rol oynamaya adaysınız. Biz de sizinle çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Özel sektör bağları ilişkileri derinleştirmektedir" dedi.
YENİ ANLAŞMALAR İLİŞKİLERİ SAĞLAMLAŞTIRACAK
Amerikalı firmaların Türk firmalarını araştırdığını ve Türkiye'nin ortadoğu ve Asya arasındaki hub özelliğinin farkında olduklarını vurgulayan Stout, şöyle konuştu:
"İki ülke arasında gerçekleştirilecek yeni anlaşmalar iki ülke arasındaki ilişkileri sağlamlaştıracaktır. ABD'li firmalar iş yapmak konusunda isteklerini koruyorlar. Amerikalı firmalar piyasayı terk etmiyorlar. Uzun vadede olacaklarını söylüyorlar. Bazı firmalar yatırım ve yatırım geliştirme planlarını erteliyor ve öteliyorlar. Darbe girişimlerinden sonra durumun belirlilik kazanması için bekle gör taktiğini uyguluyorlar. Türkiye doğu ile batı arasında stratejik noktada bulunuyor ve dinamik bir nüfusu var. Ekonomisi büyümekte. Yeni İstanbul havaalanı gibi stratejik yatırımları ile devam eden stratejik yatırımlar Türkiye'deki fırsatların artarak devam ettiğinin göstergesi."
"REKABETTEN KAÇARSANIZ SİZİ YUTAR"
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ise küresel rekabet ile ticari sınırların ortadan kalktığını, küresel krizden bu yana rekabetin farklı bir şekle büründüğünü anlattı. Üretimin sürdürülmesi için rekabet ile baş edilebilmesi gerektiğini vurgulayan Gökçüoğlu, "İşini farklı yapmak yeni ve farklı ürün ortaya koymak yeni dünyanın gerekliliği haline gelmiştir. Sanayici olarak yeni dünya düzeninin doğru okunması gerekir. Rekabetle mücadele ederseniz sizi ısırır, kaçarsanız yutar" dedi. Türkiye'nin küresel rekabet listesinde 45'ten 51. sıraya gerilediğini ifade eden Gökçüoğlu şöyle devam etti:
"Türkiye'yi aşağıya iten güvenlik, eğitim kalitesi ve şirketlerin Ar-Ge maliyetlerinde düşüş maddeleri göze çarpıyor. Listedeki tüm ülkeler inovasyonu ciddi şekilde destekliyor. Biz de tartışarak vakit kaybetmemeliyiz. Şirketlerin Ar-Ge'de ivme kazandığı gerçek ama çok geç kalındığı da ayrı bir gerçek. Sanayi 4.0 konuşulmaya başlandı. Önceki devrimleri atladık şimdi 4.0'ı konuşuyoruz. Bunun için ülkenin verdiği destek ile gerideyiz. Eğitim sistemini buna uygun olarak yeniden ele almamız gerekmektedir. Eğitimin desteklemediği sanayi, hiçbir zaman sanayi 4.0'ı yakalayamaz."
"KRİZLİ ORTAMLARDA YANIMIZDA OLAN YATIRIMCILAR KAZANACAK"
Türkiye'de bekle gör politikasına giren ABD'li firmalar olduğu söylemine sert tepki gösteren İbrahim Gökçüoğlu, "Bugünlerde Irak ile yaşanan konu ile ayrı noktalara bakmaya başladık. Bakış açısı farklılığı olabilir ama aynı masadan aynı bakış açısı ile kalmalıyız. Türkiye'de insanlar bekle gör politikasına geçen yatırımcılar kaybedecek. Krizli ortamlarda yanımızda olan yatırımcılar kazanacak. Eğer stratejik ortak ise krizde ülkemizden elini eteğini çekmeyecek. Bergama OSB'ye Danimarka kökenli rüzgar enerjisi firması geldi. Bu siyasi ortamda geldi, yatırımını yaptı. Ticarette siyasi duruma bakarak ertelediğiniz zaman kaçırırsınız. General Elektrik firması Bergama'daki firmayı satın aldı. Bekle görü yapan firmalara kendimizi tanıtmalıyız. Türkiye'nin üretim gücü zenginliğidir. Türkiye kaliteli üretim yapan kendisine güvenen sanayiciler ile dolu. Bugün duraksama yaparız ama işin altından kalkarız. Dolayısı ile rekabet ortamında iki seçeneğimiz var; ya yok olacağız, ya var olacağız. Biz kendimizi yenileyerek var olmaya devam edeceğiz. Belki 4,0 'ı yakalayamayabiliriz. Ancak günceli yakalayacak ve güçlü olarak çıkacağız. 2001'de kriz yaşadık, çıktık. Türkiye'de alışılan şeylerdir geçecektir. Ümit kırmaya gerek yok" dedi.
CGN Global Avrupa Başkanı Kayra Kakcıoğlu, uluslararası işadamlarının Türkiye ve Ege Bölgesi'ni nasıl gördüğünü anlamak ve bilgi paylaşımını sağlamak üzere bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi. İzmir'de 50 kişilik küçük bir grubu davet etmekte amaçlarının bilgi paylaşımını daha etkin gerçekleştirmek olduğunu söyleyen Kakcıoğlu, "Çok farklı ülkelerde bulundum. Ancak Türkiye'de üretim alanında gördüğüm manzarayı görmüyorum. Türkiye'de çalışanlar bunu iyi yapmak istiyor ve canı gönülden emek harcıyor. Bu bizim avantajımız. Global rekabet alanında strateji kuramamak ve bunun en alta kadar inmesini sağlayamamak bizim en önemli dezavantajımız. Türkiye özellikle iyi nitelikli ve iyi mühendislik için iyi ve kuvvetli altyapısı var. Bu mühendislik altyapısına sahip olan gençleri dış pazarlarda deneyim sağlamalarını hedefliyoruz" dedi.
Timur TARLIĞ/ İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!