Gezgin - Erkan İyigüngör "Bu köyler çok farklı"

Güncelleme Tarihi:

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 08:22

Bu hafta rotamızı sakinliğe, huzura kırıyoruz. Ada’nın sahilleri kadar köyleri de sürprizlerle dolu. Organik ürünler üreten, müthiş lezzetler ve kailteli konaklama seçenekleri sunan köyler turizme başka bir soluk getiriyor.

Haberin Devamı

 

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı

KUŞADASI, tatil için kendisini tercih edenlere birçok alternatif sunuyor. Deniz-kum-güneş üçlüsü, tarihi rotalar, su parkları... Burada ne isterseniz var. Ama kalabalıktan biraz sıyrılmak istiyorsanız, “Kuşadası’nın köylerine doğru bir rota çizin” derim. Organik tarım yapan, lezzetli tatlar sunan, butik otelleri olan köyler tam bir huzur deposu. Ada’nın en en çok talep gören köylerinden biri Kirazlı...
Kirazlı, Ada’nın merkezine 11 kilometre uzaklıkta. Kazılarda bulunan şarap küplerinden ötürü köyün ilk adı Küplüce’ymiş. Daha sonraları ağırlıklı olarak bulunan kiraz ağaçlarından dolayı Kirazlı ismini almış. Burası buram buram Ege kokan bir köy. Doğanın cömert davrandığı, verimli topraklara sahip köyde organik tarım epeyce yaygınlaşmış. Yeşilin binbir tonunu bir arada görebileceğiniz köyde muz ve avokado hariç tüm meyvelerin üretildiği iddia ediliyor. Ekolojik köyün çevresinde bin yaşın üzerinde zeytin ağaçları, 500 yaşın üzerinde çınar ağaçları bulunuyor. Dünyanın birçok yerinden buraya gelenler çiftlikler kurmuş. Taş evlerin süslediği çiftliklerde meyvecilik ön planda. Ayrıca burada birçok kahvaltı noktası da bulunuyor. Köyün girişinden itibaren birçok kahvaltı salonu karşılıyor sizi.

Haberin Devamı

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı

CAFERLİ’NİN HİKAYESİ
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren başka bir köy ise Caferli... Caferli, Kuşadası ve Söke arasında minik bir yerleşim yeri. Caferli’nin hikayesini anlatırken, Türkiye ve Avrupa güzeli Nazlı Deniz Kuruoğlu’nu anlatmadan olmaz. Caferli’ye yerleşerek çiftçilik yapmaya başlayan Kuruoğlu, sadece toprağa dokunmadı, yaşadığı köye de bir değer katmak için kolları sıvadı. Köyün doğallığını korumak adına turizm ve agroekolojik tarımla ilgili bir dizi çalışma yaptı. İlk etapta bir dirençle karşılaşsa da şenlikler düzenleyerek köyün adına tüm Türkiye’ye duyurdu. Burada bir de Nazlı Deniz Evi adından minik bir otel açmış. Bu arada, “Caferli’de ne yapılır?” derseniz, kuş sesleri ile kafa dinleyebilir, dar sokaklarında yürüyebilirsiniz, köy kahvesinde çayınızı yudumlayıp gelecek planları yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı

BİNLERCE TURİST GELİYOR
Soğucak Köyü de son yıllarda turizme katkı koyan önemli noktalardan biri. Ada’ya 15 dakika uzaklıkta olan köye yapılan özel çiftlik evleri ve villalar büyük ilgi görüyor. Geçmişte sadece tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy bu sayede binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Soğucak yüksek bir konumda olduğu için manzarası da çok güzel.

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı

NE ARARSANIZ VAR
Kuşadası yakınlarında Dilek Yarımadası ve Samsun Dağları arasına sıkışmış olan Güzelçamlı, Yunanlar, Persler gibi birçok devletin yolunun geçtiği ve izler bıraktığı bir yer. Bereketli yemyeşil bitki örtüsü her tarafı sarmış. Zeus Mağarası’nı mutlaka görmeli, içindeki suyun mavi berraklığını ve ışık oyunları gerçekten büyüleyici. Spor tutkunları için de oldukça elverişli bir yer. Mevsime göre yamaç paraşütü, tırmanış ve trekking yapılabiliyor. Çınarlı da yine tarım ve hayvancılıkla nam salmış başka bir köy. Zeytin ve incir ağaçları köyü çevreliyor. Yerli turistlerin ilgisi nedeniyle köyde organik pazar da kuruluyor. Köyde ayrıca butik oteller, pansiyonlar ve villalar da bulunuyor.

Haberin Devamı

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı

NEREDE KALINIR?
KÖYLERDE birçok butik otel ve pansiyon bulunuyor. Kirazlı Sultan Konak bunlardan biri... Bütçeye uygunluğu, konforu ve elverişli konumuyla bu otel, lüks bir ortam ve gezginler için düşünülmüş tesis imkanları sunuyor. Kirazlı’daki Ephesus Boutique Hotel, Caferli’deki Nazlı Deniz Evi de mutlaka değerlendirilmeli.

Gezgin - Erkan İyigüngör Bu köyler çok farklı


NE YENİR?
KİRAZLI özellikle çok ünlü bir kahvaltı noktası haline gelmiş. Kirazlı Köy Sofrası ve Pınar Köy Sofrası organik kahvaltısıyla öne çıkıyor. Caferli’deki Bahçem Kahvaltı Gözleme de uygun fiyatlı doğal lezzetler sunuyor. Antikköy de farklı bir ambiyansla sizi karşılıyor. Çiy Restoran ve Konukevi’ne ayrı bir parantez açmak istiyorum. Buradaki dev zeytin ağaçlarının gölgesinde, Kuşadası Körfezi’nin görkemli manzarasına karşı doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!