Genç yaşta yumurtalık rezervi düşüklüğü nasıl tedavi edilir?

Güncelleme Tarihi:

Genç yaşta yumurtalık rezervi düşüklüğü nasıl tedavi edilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2021 17:06

Prof. Dr. Erdal Aktan, tıpta ve teknolojideyaşanan gelişmelerle birlikte günümüzde düşükyumurtalık rezervi teşhisi konulan hastalar içinfarklı tedavi protokolleriyle başarıya ulaşabilmeimkanı bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

DÜŞÜK yumurtalık rezervinin bir kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin sayısının azalmış olması anlamına geldiğini belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Erdal Aktan, yumurtalık rezervini etkileyen en önemli faktörün yaş olduğunu bildirdi. Kadın yaşı arttıkça rezervin azaldığını ifade eden Aktan, ancak bazı vakalarda genç olsa da yaşıtlarına göre az sayıda yumurtaya rastlanabildiğini kaydetti.

GENÇ YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

Kadınlarda eşey hücreleri, yani yumurtaların doğumdan önce 6-7 milyon öncül hücre şeklinde yapılıp yumurtalıklarda depolandığını kaydeden Prof. Dr. Erdal Aktan, “Bunların önemli bir kısmı atrezi denilen süreçle olduğu yerde gelişmelerini tamamlamadan harap olur ve bu fizyolojik bir olay olup tüm kadınlar için geçerlidir. Bu 6-7 milyon hücreden hayat boyu sadece 400 kadarı olgunlaşıp yumurtlanabilir. Bazı kadınlarda söz konusu atrezi sürecini hızlandıran durumlar görülebilir ve bu kadınlarda yumurta sayısının ileri derecede azalması çok genç yaşlarda ortaya çıkabilir” dedi.

Haberin Devamı

YENİ YÖNTEMLER GELİŞİYOR

Genç yaşta yumurta sayısı ileri derecede azalmış kadınlar için gebelik olasılığını anlamlı ölçüde artıran yeni protokollerin uygulanmaya başlandığını vurgulayan Aktan, şu bilgileri verdi: “Yumurtalık rezervinde genç yaşta azalmalar daha çok sayısal olarak azalmayı temsil ettikleri için yumurta kalitesinde düşüş beklenmemektedir. Buna bağlı olarak ele geçen yumurta sayısını artırabilecek girişimlerin, genç yaşa bağlı yüksek yumurta kalitesiyle birlikteliği, söz konusu yüksek başarı oranını sağlayabilecektir. Aynı ay içinde tekrarlayan yumurta toplama girişimleri, yumurtalık içine PRP uygulamaları gibi henüz deneysel olan tedavi yöntemleri ve uyarıya yanıtı artıracak bazı ilaçlar, bu hastalarda gebelik olasılığını yükseltecek umut veren uygulamalardır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!