Gelecek tarımda tarım da Ege’de

Güncelleme Tarihi:

Gelecek tarımda tarım da Ege’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 05:00

 İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Tarımın servetini dönüştürmek, üreticimizin ve tüccarımızın alın terinin karşılığını bulmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

 

 

TÜRKİYE’nin ilk borsası unvanlı İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege’nin eşsiz değerlerine değer katmak amacıyla 131 yıldır sayısız projeye imza attıklarını ifade etti. Dünyada kuru üzümün, yurtiçinde ise pamuğun fiyatını belirleyen referans borsa kimliğine sahip olduklarını dile getiren Kestelli, “Geçmişten gelen birikimimizle geleceğe hazırlanıyoruz ve Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kalıcı eserlerle taçlandırmayı hedefliyoruz” dedi.

 

TARIMIN SİLİKON VADİSİ

 

Haberin Devamı

İTB’nin Ege Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığı Tarım 4.0 Raporu’nun Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rapor, geleceğin tarımın inşası için adeta bir rehber, bir yol haritası oldu. Bu çalışmanın sonuçlarından doğan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) de ülkemizde bir ilk olacak ve Türk tarımının Silikon Vadisi haline gelecek. Türkiye’de ikinci, pamuk alanında ilk lisanslı depo olan ELİDAŞ, Ege’den Şanlıurfa’ya kadar pamuk yetiştirilen her yere hizmet veren İzmir Ticaret Borsası Laboratuvarı İZLADAŞ da diğer başarılarımızdan ve ilklerimizden bazıları.”

 

HEDEFTE ÜNİVERSİTE VAR

 

Ege’nin yumuşak gücü olan ve yeme içme alanındaki zenginliğini açığa çıkaracak Ege Gastronomi Projesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Işınsu Kestelli, “Yakın bir geçmişte Türkiye’deki ticaret borsaları içinde bir ilke daha imza atarak, İzmir Ticaret Borsası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nı (BORSAV) kurduk. Vakfımızın amacı, başta üye eğitimleri, tüketici eğitimleri, mesleki eğitimler, gastronomi eğitimleri, tarımla ilgili üretim ve teknoloji eğitimleri olmak üzere tarım ve bağlantılı sektörlerde gelişim sağlamak. Uzun vadede de bir tarım üniversitesinin kurulmasına öncülük etmek istiyoruz. BORSAV, İTTM, Ege Gastronomi Projesi ve İTB’nin daha önce kurduğu iştirak şirketleri ile İTB’nin bütünleşik eğitim faaliyetlerinin tek çatı altından yürütülmesini de kolaylaştıracak” dedi.

 

 

KALKINMADA

LOKOMOTİF

 

Haberin Devamı

BORSACILIK faaliyetlerinin dijital ortama taşınması konusunda çalımalar yaptıklarını dile getiren Işınsu Kestelli, şu bilgileri verdi: “İlk olarak tescil hizmetlerimizi mevcut duruma ilave olarak elektronik ortamda da gerçekleştireceğiz. Ayrıca yüz yüze yapılan spot salon işlemlerimize teknolojik ve uzaktan erişimli altyapı entegrasyonu sağlıyoruz. Mevcut salon işlemlerimizin tamamlayıcısı olarak kurguladığımız bu yenilik ile salon işlem miktarımızı artırmayı, pamuk ve kuru üzüm dışında farklı ürünlerde de salon işlemi hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Tarımın servetini dönüştürmek, üreticimizin ve tüccarımızın alın terinin karşılığını bulmasını sağlamak için çalışıyoruz. Tarımın dünyada artan önemi çerçevesinde, sektörün tıpkı Cumhuriyetimiz ilk yıllarında olduğu gibi kalkınmada lokomotif rolü üstleneceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.”

 

 

AÇIK ARA

BİRİNCİYİZ

 

Haberin Devamı

SAYISIZ medeniyete ev sahipliği yapan, tarımdan ticarete birçok ilke imza atan Ege’nin bugün bazı ürünlerin üretim miktarında açık ara birinci sırada olduğunu ifade eden Işınsu Kestelli, şunları söyledi: “Türkiye tütün üretiminin yaklaşık yüzde 50’sini Ege karşılıyor. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve ihraç edilen tütün, en çok Denizli ve Bakırçay Ovası’nda yetiştiriliyor. Akdeniz ikliminin adeta sembolü olan zeytin, en çok Ege Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Türkiye yağlık zeytin üretiminin yüzde 58’ini, sofralık zeytin üretiminin ise yüzde 44’ünü Ege sağlıyor. Ülkemizdeki üzümün yüzde 50’sini üreten bölge, bu alanda da ilk sırada. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamı Ege’de üretiliyor. Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin de yüzde 82’si bu bölgede yetiştiriliyor. Pamukta ise Türkiye üretiminin yüzde 25’ini yine Egeli çiftçiler üretiyor. Ege Bölgesi ayrıca süs bitkileri ve deniz ürünleri alanında da rakipsiz lider.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!