Eyvah, ses telimde nodül var

Güncelleme Tarihi:

Eyvah, ses telimde nodül var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2022 17:02

SES kısıklığı nedeniyledeğerlendirdiği bir çokhastaya daha önce gittiğikulak burun boğaz hekimleritarafından ses telindenodül olduğu söylenerekçeşitli tedaviler önerildiğinibelirten kulak burun boğazve baş-boyun cerrahisiuzmanı Doç. Dr. ErhanDemirhan, bu hastalarınbüyük çoğunluğununnodülün kötü huylubir hastalık olduğunudüşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

“Ses teli nodülü”nün kötü bir rahatsızlık olmadığını ifade eden Dr. Demirhan, ses tellerinde görülen her lezyona nodül denmesi nedeniyle bir karmaşa yaşandığını belirtti ve ses teli nodülü hakkında önemli bilgiler paylaştı:

Ses teli nodülü nedir?: Ses telleri, ses üretimi esnasında erişkinlerde saniyede 150-250, çocuklarda 300- 450 kez bir birlerine çarparak titreşir. Sesini uygun olmayan şekilde veya aşırı kullanan kişilerde bu titreşimler neticesinde ses tellerinin örtü tabakasında travma sonrası bir nevi nasırlaşma meydana gelir ve her iki ses telinde karşılıklı simetrik oluşan bu nasırlaşmalara ‘ses teli nodülü’ denir.

Ses teli nodülü kimlerde görülür?: Ses teli nodülleri hemen her zaman kadınlarda ve çocuklarda görülür. Erkek hastalarda nodül sık görülen bir durum değildir. Ancak bazı hekimler tarafından ses tellerinde görülen hemen her lezyona ses teli nodülü denmekte ve bu da kafa karışıklıklarına yol açmaktadır. Burada ses telinde nodül olduğu söylenen lezyonun her iki ses telinde ve simetrik olması durumunda ‘ses teli nodülü’nden bahsedilebilir. Sadece bir ses telinde görülen tek lezyonun nodül olma olasılığı yoktur.

Haberin Devamı

Ses teli nodülü tanısı nasıl konulur?: Ses teli nodülü tanısı, kulak burun boğaz uzmanları tarafından ağız içinden veya burundan girilerek yapılan endoskopik ses teli muayenesiyle konulur. Boyun ultrasonunda tiroid bezinde saptanan nodüller bazen hastalar tarafından ses teli nodülüyle karıştırılabilmektedir. Ancak boynun dışından yapılan ultrason ile ses tellerinin görülebilmesi veya ses teli nodülü tanısı konulabilmesi mümkün değildir.

Ses teli nodülü nasıl tedavi edilir?: Ses teli nodülünün tedavisi, ses hijyen eğitimi ve bazı solunum ve ses egzersizlerinden oluşan ‘ses terapisi’dir. Ses terapisiyle düzelmeyen ses teli nodüllerinde nadiren ‘ses cerrahisi’ gerekebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!