Evcil hayvan sahipliği kalp hastalığı riskini azaltıyor

Güncelleme Tarihi:

Evcil hayvan sahipliği kalp hastalığı riskini azaltıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2022 18:15

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Metin,köpeklerin sahiplerini düzenli egzersize teşvik etmesinin ve ruhsal olarakstresi azaltmasının kalp sağlığında olumlu etkileri bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

EVCİL hayvan sahipliğinin kalp damar hastalıkları riskini azalttığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Metin, hayvanlarla dostluğumuzun binlerce yıldır sürdüğünü söyledi. Yaşamımızı sürdürmek için onların gücünden yararlandığımız dönemlerin artık geride kalmaya başladığını belirten Metin, “Ancak insanın yaşamını bir hayvanla paylaşmasının başka pek çok yararları da biliniyor. Birçok gelişmiş ülkede evlerin yarıdan fazlasında en az bir evcil hayvan bulunuyor. Ailenin bir üyesi olarak kabul edilen bu dostların sağlık üzerindeki etkileri de bilimsel çalışmalara konu olmaktadır” dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR VAR

Stanford Üniversitesi’nde yayınlanan bir çalışmada, köpek sahiplerinin kan basıncı, kolesterol ve trigliserid değerlerinin daha kolay kontrol edilebildiği ve bu kişilerin kalp krizinden daha az etkilendiğini bildiren Metin, bunun dışında da pek çok bilimsel çalışmada evcil hayvan sahiplerinin hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha sağlıklı olduklarının gösterildiğini bildirdi. Köpeklerin sahiplerini düzenli egzersize teşvik etmesinin ve ruhsal olarak stresi azaltmasının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu söyleyen Metin, şöyle devam etti: “Barınaklardan sahiplenebileceğimiz, yuvamızı paylaşabileceğimiz bu masum dostlarımızın tek dünyası biziz. Ancak onların bize verdikleri, bizim onlara verebildiklerimizin çok daha ötesinde. Görme ve işitme engelli insanlara yol gösteren, karşılıksız sevgileriyle strese karşı insanoğlunu koruyan dostlarımız, kalp ve damar sağlığımız için de büyük yarar sağlıyorlar. Elbette alerjik yapıda olan kişilerin, hayvan sahiplenmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları ve veteriner hekimlerden öneri almaları gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!