ESİAD'dan COVİD-19'a karşı öneri paketi

Güncelleme Tarihi:

ESİADdan COVİD-19a karşı öneri paketi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2020 14:00

EGE Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD), koronavirüs (COVİD-19) salgınına karşı alınması gereken önlemlerle ilgili açıklama yaptı.

Haberin Devamı

ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, virüsün Türkiye’de de görülmesiyle birlikte azami hassasiyetle yürütülmesi gereken bir sürece girdiklerini belirterek, krizin ekonomik değil, insani bir kriz olduğunu aktardı. “Tedbirler başta insan hayatı ve sağlığının önceliklendirilmesine yönelik olmalı. Bu kapsamda, belirli saatlerde belirli kesimlere diğer saat aralığında ise topyekûn sokağa çıkma yasağı dahil olmak üzere önlemlerin alınması için sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamuoyu destek vermeli” diyen Fadıl Sivri, ESİAD’ın salgına karşı önerilerini şöyle sıraladı:

ASGARİ GELİR DESTEĞİ
“Türkiye’de 28 milyonluk istihdamın yaklaşık 15 milyonunu turizmin de içinde bulunduğu hizmet sektörü sağlıyor. Bu sektörde çalışanların çoğunluğu küçük işletmelerden ve günlük kazanarak geçimini sağlayan bireylerden oluşuyor. Bu sektörde kayıtdışı istihdam da yoğun. Hem küçük işletme sahiplerinin ve çalışanların geçim sürekliliğinin sağlanması hem de orta vadede bu sürecin toplumsal huzursuzluğa dönüşmesinin önüne geçilmesi için hane halkı bazında ve şimdilik mayıs sonuna kadar asgari gelir desteği sağlanması gibi adımlar ivedilikle atılmalı.”

Haberin Devamı

GÜBRE FİYATI DÜŞÜRÜLSÜN
Gıda güvenilirliğinin önümüzdeki dönemde en önemli konulardan biri olarak karşımıza çıkacağını savunan Fadıl Sivri, “Gıda ithalat ve ihracatında yaşanabilecek küresel sıkıntılara karşılık tarım ve gıda en stratejik sektör olarak değerlendirilerek mümkün olan en yüksek üretim düzeyinin güvence altına alınması sağlanmalı. Sektörde üretimin başlayacağı bu günlerde sübvansiyon, ürün fiyatlamaları ve ödenmemiş 2019 desteklerinin ödenmesi gibi tedbirlerle tarım sektörünün üretimi maksimize edilmeli. Tarım malzemeleri, gübre, akaryakıt fiyatları düşürülmeli ve desteklenmeli. Önümüzdeki dönemde tarım ürünlerinin tedarikinde, bölgeden tedarike bağımlılığın artabileceğinden hareketle, İzmir’deki kooperatiflerin üretim kapasitesi ve stok miktarlarının belirlenerek bir tedarik zinciri planlaması yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!