EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'Brexit' uyarısı: 3 sektörü etkileyecek

Güncelleme Tarihi:

EBSO Başkanı Yorgancılardan Brexit uyarısı: 3 sektörü etkileyecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 21:19

EBSO Başkanı Yorgancılar'dan 'Brexit' uyarısı: 3 sektörü etkileyecek

Haberin Devamı

 



EBSO Başkanı Ender Yorgancılar İngiltere'nin AB'den çıkması halinde tekstil, beyaz eşya ve otomotiv sektörünü olumsuz etkileyeceğini açıkladı.



Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında sanayiciler güncel ekonomik sosyal konuları gündeme getirdi EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeni kurulan kabinenin ardından Ankara'da temaslarda bulunduklarını, beş bakanı ziyaret ettiklerini söyledi. Başbakan Binali Yıldırım'ın "Ülkede üretim yoksa kalkınma da yoktur" mesajını tüm bakanlıklarda gördüklerini belirten Yorgancılar, bakanların kendilerine "Ne yapılması gerekiyorsa isteyin biz elimizden geleni yapmaya hazırız" dediğini belirtti.



KAYYUM UYARISI



Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan şirketlere kayyum atanması konusunda açıklamada bulunan Yorgancılar, şirketlerin ortaklık payları veya menkul kıymetler idare yetkilerinin de kayyuma devredilmesine ilişkin düzenlemelerin çeşitli riskler taşıdığını söyledi. Yorgancılar, "Tasarıyla, Kayyum tedbirlerinin uygulanacağı suçların kapsamı oldukça genişletilmekte, bu da şirketlerin hareket alanını daraltmaktadır. Kayyum tarafından yetkilerin orantısız kullanılması sonrasında, geriye getirilmesi mümkün olmayan zararlar nasıl telafi edilecek? Bu durumun ticari hayat üzerindeki etkisi nasıl olacak? Bundan nasıl bir fayda beklenmektedir? Şirketlerin ticari yaşamdaki güvenceleri, özgürlükleri, ticari yaşamın istikrarı, rekabet koşulları tamamen farklı bir yöne gitmeyecek mi? Kayyumlara, görevleri nedeniyle tazminat davası açılamaması orantısız yetki kullanma konusundaki riskleri açıkça ortaya koymuyor mu? Kayyum atanması, üreten ekonomi politikası ile çelişmekle birlikte doğrudan yabancı yatırımcıyı kaçırtan bir uygulama niteliğindedir. Mevcut durumumuzdan ötürü, yılın ilk dört ayında yüzde 45 oranında doğrudan yabancı yatırımların azaldığını dikkate aldığımızda, iş dünyasının haklı endişelerine kulak verilerek, konu yeniden değerlendirilmelidir" dedi.



MAĞDURİYET DEVAM EDECEK



Sanayicilerin gündeminden düşmeyen karşılıksız çek düzenlemesi hakkında da konuşan Yorgancılar, "Kare kodlu çek uygulaması ile birlikte, yeniden karşılıksız çeke hapis cezası geleceğini öğrenmiş bulunuyoruz. Yeni düzenlemeye göre; karşılıksız çek miktarından az olmamak üzere önce adli para cezası, ardından da ödenmeyen çek için 1 ile 6 ay arasında hapis cezasının verilecek olması ve bu cezanın da ertelenmemesinin caydırıcı olmasını ümit ediyoruz. Bu düzenleme sonucunda da alacaklı yine hakkını alamayacak, mağduriyeti devam edecektir. Bu nedenle hem Gümrük Bakanımız hem de TOBB Başkanımız nezdinde bir girişimde bulunduk. 'Söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla, alacağı kalan çek alacaklısının alacağı kadar tutarının devlete ödeyeceği, vergi, SGK primi gibi yükümlülüklerinden düşürülmesi veya vergi iadesi gibi ödenebilmesidir' dedik. Bu şekilde gerçek hakkaniyetin sağlanacağı inancındayız" dedi.



İNGİLTERE'NİN AB REFERANDUMUNU DEĞERLENDİRDİ



İngiltere'nin AB'den ayrılmaya ilişkin referandumu değerlendiren Yorgancılar, İngiltere'nin ayılma kararı sonrası Türkiye'ye olabilecek etkilerini anlattı. İki ülke arasındaki ticaret hacmine değinen EBSO Başkanı Yorgancılar, "İngiltere'nin AB'den ayrılması halinde özellikle tekstil, dayanıklı ev eşyaları ve otomotiv sektöründe bir olumsuzluk yaşanmasını bekliyoruz. Kuşkusuz Brexit sonrası dünyanın ekonomik sınırları yeniden şekil alacaktır. İngiltere AB'nin kurucu ortağı değil, Schengen Anlaşması'nın tarafı olmadı ve en önemlisi de İngiltere para birimi Euro değil. Yani İngiltere, zihinsel olarak AB'ye hiç bir zaman tam uyum sağlamamıştır. Verilen karar da, ekonomik değil, siyasi bir karardır" dedi.



GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI YENİLENMELİ



Türkiye'nin ticari ilişkileri güçlendirmek için AB ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarının revize edilmesi gerektiğini dile getiren Yorgancılar, "Bu karar AB'yi yeniden programlamak, yeni stratejiler geliştirmek için bir fırsat olacaktır ve bu fırsat, karşılıklı iyi değerlendirilmelidir. Çünkü, Kazan-Kazan ilkesi burada büyük rol oynayacaktır. Özellikle de, Gümrük Birliği anlaşmasının yenilenmesi bu süreçte daha önemli bir hale gelmiştir." dedi.

İZMİR, (DHA)



FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!