Dr. Cansu Alakbarov uyarıyor: Sahte botoks tehlikesine karşı dikkatli olun

Güncelleme Tarihi:

Dr. Cansu Alakbarov uyarıyor: Sahte botoks tehlikesine karşı dikkatli olun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:06

Dr. CansuAlakbarov, botoksyaptırmak isteyenkişilere sahte botokstehlikesine karşı dikkatliolmalarına yönelikönemli tavsiyelerdebulundu.

Haberin Devamı

Dermatoloji Uzmanı Dr. Cansu Alakbarov, son yıllarda botoks uygulamasına yönelik talebin arttığını belirterek, botoks uygulamasının Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği uzman doktorlar tarafından, yine Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılması gerektiğini söyledi. “Estetik ve kozmetik işlemlere ilgide tıbbi teknolojinin gelişmesinin dışında sosyal medya aracılığıyla bilinirliğin artmasının da payı var” diyen Alakbarov, bu işlemlerin başında botulinum toksin, yani botoks enjeksiyonunun geldiğini söyledi.

İLK KULLANIMI ŞAŞILIK TEDAVİSİ

“Her ne kadar bizim aklımıza botoks deyince ilk olarak estetik işlemler gelse de aslında botoksun ilk kullanımı 1981 yılında şaşılık tedavisinde olmuştur” diyen Alakbarov, “Estetik amaçlı olarak cilt kırışıklıklarındaki kullanımı ise 2002 yılında başlamış ve FDA onayı almıştır. Günümüzde cilt kırışıklıkları dışında terlemede, migrende, diş sıkma tedavisinde, boyun kas kasılmasında FDA tarafından kullanım onayı vardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

ASLINDA BOTOKS BİR İLAÇTIR

Botoksun bir ilaç olduğunu belirten Alakbarov, “İlaç olması nedeniyle ecza depoları tarafından sadece muayenehane çalışanı hekimlere, polikliniklere, tıp merkezleri ve hastanelere satışı vardır. Bunun dışında temin etmek olanaksızdır. Başka yollarla temin edilen botoksun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olma ihtimali yoktur” ifadelerini kullandı.

HEKİM TARAFINDAN YAPILMALI

Merdiven altı olarak tabir edilen ortamlarda botoks uygulaması yapılmasının hem sağlık açısından hem de hukuken uygun olmadığını kaydeden Alakbarov, şu bilgileri verdi: “Bu yerlerde Sağlık Bakanlığı onayı olmayan botokslarla yapılan işlemler sonucunda ciddi yan etkiler ve yoğun bakımına yatış gerektiren tıbbi komplikasyonlar görülmüştür. Botoksu basit bir kozmetik işlem olarak görmek, ‘arkadaşım yaptırdı, bir şey olmadı’ düşüncesiyle yaptırmak, vücudumuza içeriği belli olmayan onaysız ürün enjekte ettirmek sağlıklı davranışlar değildir. Bunun anlaşılması için şu örneği veriyorum: Bir tane ağrı kesici aldığınızda bu hapın içinde 10-20 adet ağrı kesiciye eşdeğer doz olsaydı yine de alır mıydınız? Böbreklere veya karaciğere fazla gelmesi, hatta ilaç zehirlenmesi yapabilmesi nedeniyle almazdınız! Aynı şekilde sahte botoks ürünlerini, ‘merdiven altı’ ortamlarda yaptırmayın. Dermatoloji uzmanı olarak sahte botoks sonrası komplikasyonlarla sık karşılaşmaktayım. Botoks bir ilaçtır ve uygulaması Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği uzman doktorlar tarafından, yine Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılmalıdır. Botoks yaptırırken uzman doktorunuza size yapılan botoksun markasını ve seri numarasını sorma hakkınız vardır. Botoks uygulamalarını basit bir kozmetik işlem gibi görmeyin ve sağlığınızı ciddiye alın.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!