Donuk omuz hayatı kabusa çevirebilir

Güncelleme Tarihi:

Donuk omuz hayatı kabusa çevirebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2022 02:55

DONUK omuzun, omuz ekleminin en az iki hareketinin en az yüzde 50 hareket kaybı ve ağrı anlamına geldiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Çalış, “Hasta ağrı nedeniyle omuzunu ve kolunu hareket ettiremez, kendiliğinden geçeceğini düşünerek doktora gitmez. Ancak bu durum eklemde yapışıklıklar ortaya çıkmasına yol açar. Zamanla daha çok ağrı ve hareket kaybı şeklinde sonuçlanır. Hasta ağrıdan gece uyuyamaz hale gelebilir. Şeker hastalarında görülme sıklığı artar” dedi. Hastalığın genellikle omuz bölgesindeki kasların hasarı ya da omuz ekleminin kireçlenmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Çalış, “Bazen bir boyun ağrısı bile donuk omuza yol açabilir. Bu yüzden muayene sırasında tanı konması için hastanın hekime öyküsünü tam anlatması önemli. Ayrıca altta yatan nedeni ortaya çıkarmak için omzun röntgeni, ultrasonu veya MR’ı istenebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

DONUK OMUZ TEDAVİSİ

Tedavide ana hedefin ağrının azaltılması, eklemdeki hareket kısıtlılığının düzeltilmesi ve altta yatan nedenin onarılması olduğunu kaydeden Çalış, şöyle devam etti: “Bu hedefler doğrultusunda birincil tedavi yöntemi hasta eğitimi, ilaçla ağrı tedavisi, fizik tedavi, kortizon enjeksiyonu, kuru iğneleme, kök hücre tedavisi, ozon tedavisi ve egzersizlerden oluşan ameliyatsız tedavi yöntemleridir. Yanıt alınamayan olgularda cerrahi tedaviye başvurulabilir. Ancak unutulmamalıdır ki ameliyattan sonra da hastayı uzun bir fizik tedavi süreci beklemektedir. Hangi tedavinin size daha uygun olduğuna yine doktorunuz karar verecektir.”

PRP FAYDA SAĞLIYOR

PRP’nin eklem ve donuk omuza sebep olan kaslar için faydası olduğunu belirten Çalış, “Yapmış olduğumuz bir bilimsel araştırmada donuk omuzlu hastalarda PRP’nin çok faydalı olduğu gösterilmiştir. Bu konuyla ilgili önemli medikal dergide makalemiz yayınlandı. Ancak tek başına fizik tedavi aletlerine girmek ya da PRP yaptırmak yeterli değil. Unutulmamalıdır ki asıl tedavi egzersizdir, diğerleri sadece egzersize yardımcı olan tedavi yöntemleridir. Kişi kendi egzersiz yapamıyorsa profesyonel destek almalıdır” ifadelerini kullandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!