Doğanın genç savunucuları

Güncelleme Tarihi:

Doğanın genç savunucuları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2023 06:20

Küresel iklim krizine karşı elini taşın altına koyan gençler, 2014 yılında henüz lisedeyken Sosyal İklim Derneği’ni kurdu. Bugüne kadar binlerce kişiye ulaşan gençler, onlarca etkinlik ve projeye imza attı.

Haberin Devamı

 

Erkan İYİGÜNGÖR

Lise yıllarında bir araya gençler, gönüllülük esasıyla iklim krizine karşı mücadele etmek, gençlerin ve çocukların haklarını korumak için Sosyal İklim Derneği’ni kurdu. 2014 yılında kurulan dernek sayısız faaliyet ve projeye imza attı. Dernek Başkanı Gaye Tuğrulöz, yapılan çalışmaları, hedefleri, iklim kriziyle ilgili neler yapılması gerektiğini anlattı. Tuğrulöz, “Derneğimiz lise yıllarında gönüllü çalışmalar yapan bir gençlik grubu tarafından 2014 yılında kuruldu. 2016 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmesiyle bu amaçların yerelleştirilmesi için yola koyulduk. Gökyüzü forumlarıyla gençlerin iklime dair görüşlerini ortaya koyduk. Doğa yürüyüşlerimizle gençlerin doğayla olan iletişimini ve iç içeliğini artırmaya çalıştık. Gerçekleştirdiğimiz 200’ü aşkın eğitim ve atölye çalışması, 30’u aşkın proje oldu. Toplamda 2 bin 500’ü aşkın katılımcıya ve 500’den fazla gönüllüye ulaştık. Sınırlı imkan ve kaynaklarla bu kadar insana dokunmak gurur verici” dedi.
“31 Ocak 2020 tarihinde kuruluşuna öncülük ettiğimiz ve 3. yılını kutlayacağımız Kıyı Ege İklim Ağı kapsamında Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa ve Muğla illerindeki kurum, birey ve akademisyenlerle işbirliği halindeyiz” diyen Tuğrulöz, Act4Species-Türler için Harekete Geç! projesiyle Kıyı Ege İklim Ağı illeriyle birlikte Antalya, Mersin ve Adana illerinde faaliyetler yürüteceğiz. Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşayan endemik olma niteliği taşıyan bitki ve hayvan türlerini ortaya koyan bir rapor çıkacak. Bu rapor doğrultusunda farklı illerde 5 çalıştay gerçekleştireceğiz. Bu çalıştay sonunda eylem planı ve sosyal medya kampanyası ortaya koyacağız. Önümüzdeki aylarda ise yeni bir projemiz olacak ama bu sürpriz olsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SORUMLULUK HERKESİN
Günümüzde yaşanan iklim krizi temelli sorunların tersine çevrilebileceğine inandıklarını kaydeden Tuğrulöz şunları söyledi: ”Yani aslında ‘ben ne yapayım, ben yapsam ne faydası olacak?’ gibi yaklaşımlar yanlış. Öncelikle hem bireylerin hem sivil toplum örgütlerinin, hem özel sektörün hem de devletlerin taşın altına elini koyması gerekiyor. Devletler bu krize karşı hassasiyet sahibi olamadılar, oysa bu insanlığın karşı karşıya kaldığı bir yok oluş sürecinin başlangıcı. Bireysel ve kamusal gayretlerin eşzamanlı ve eşgüdümlü olarak ortaya konulmasına ihtiyacımız var.”

Haberin Devamı

NELER YAPILMALI?
Birey olarak yapılması gerekenleri de anlatan Tuğrulöz, “Bireysel olarak yapılabilecekler kolay ama maalesef insanlarımız yeterli farkındalığa sahip olmayabiliyor. Geri dönüşüme önem vermeliyiz. Su ve elektrik israfından kaçınmamız gerekiyor. Çöplerimizi ayrıştırmak çok önemli. Bu yapılanlar sadece iklim krizi ile mücadeleye değil bizim bireysel ekonomimize de katkı sağlayacaktır. Ayrıca insanlar bu konuda mücadele eden sivil toplum örgütlerine gönüllü olarak destek verebilirler. Küçük büyük demeden bu mücadelede her desteğe ihtiyacımız var. Her şey devletten beklenmemeli” diye devam etti.


FİKİRLER
HAYATA
GEÇİYOR
Yapılan çalışmalarda ortaya atılan fikirlerin hayata geçtiğini belirten Tuğrulöz, “Örneğin, Doğa için Genç Çözümler: Naturethon projesinden toplamda 18 gençten oluşan 6 takımımız 6 ayrı proje geliştirdi. Onları geçtiğimiz hafta İzmir’deki 6 belediye ile bir araya getirdik. Belediyelerle eşleşen takımlarımız projeleri için faaliyet planlarını oluşturdu. Yani sadece 1 projeden çıkan onlarca proje fikrinden 6 fikir seçildi. O fikirler de projeye dönüştürüldü ve şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi, Bayraklı Belediyesi, Buca Belediyesi, Gaziemir Belediyesi ve Konak Belediyesi ile uygulanmaya başlandı” dedi.

Haberin Devamı


6. BÜYÜK
YOK OLUŞ
“Dünyamız 6. kitlesel yok oluşla karşı karşıya” diyen Tuğrulöz, “Yok oluştan anlamamız gereken şey bir anda olup biten bir süreç değil. Gezegenimiz ve bu gezegende yaşayan bazı canlı türleri önceki 5 kitlesel yok oluşu atlattı. Ama bizim için aynı şey söz konusu olmayacak gibi gözüküyor. Bu nedenle sadece hükümetlerin ve yöneticilerin değil bütün insanlığın elini taşın altına koyması gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!