Doğal taş sektörü pandeminin izlerini siliyor

Güncelleme Tarihi:

Doğal taş sektörü pandeminin izlerini siliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2021 13:55

Doğal taş sektörü pandeminin izlerini siliyor

Haberin Devamı

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 hedeflerine ulaşamayan Türk doğal taş sektörü, 2021'in ilk dört ayındaki ihracatta geçen yıla oranla yüzde 26 artış sağlayarak 620 milyon dolara ulaştı.

Doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olan Türkiye, Koronavirüs salgını nedeniyle doğal taş ihracatında geçen yıl yaşanan düşüşün etkilerini 2021'de siliyor. 2021 yılı Ocak - Nisan döneminde blok mermer ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42'lik artışla 246 milyon dolar, işlenmiş ürün ihracatı ise yüzde 17'lik artışla 374 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, renk ve desen zenginliği sayesinde her türlü talebe cevap verebilen Türk doğal taşında, pandemi etkisiyle geçen yıl yaşanan ihracat düşüşünün izlerinin 2021'de ortadan kalkmaya başladığını bildirdi. Yılın ilk 4 ayında blok ve işlenmiş ürün ihracatın toplam 620 milyon dolar olarak gerçekleşmesini gurur verici olarak değerlendiren Kaya, "Sektörümüz her krizden olduğu gibi pandem krizinden de inadına üretim, inadına ihracat sloganıyla hareket ederek kurtuldu. Konteyner ve navlun fiyatlarındaki artışlara rağmen elde edilen bu ihracat rakamları nedeniyle sektörümüzdeki tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. Konteyner bulamadıkları için 1.5 - 2 aydır ürünleri depolarında bekleyen ihracatçılarımız var. Konteyner krizi olmasaydı ihracatımız 700-750 milyon dolar aralığına çıkabilirdi. 2021 yılının ikinci yarısında aşılama oranlarının yükselmesi ve konteyner krizinin çözülmesiyle doğal taş ihracatında 2 milyar doları aşacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Kaya, Türkiye'nin 151 ülkeye doğal taş ihraç ettiğini, en çok doğal taş ihracının ise 196 milyon dolarlık tutarla Çin'e gerçekleştiğini kaydetti.

Pandemi nedeniyle 2020 yılında doğal taş fuarlarının düzenlenemediğini hatırlatan Mevlüt Kaya, dünyanın ikinci büyük fuarı kabul edilen İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı'nın bu yıl 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde gerçekleşmesinin planlandığını da sözlerine ekledi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!