Diz eklemi ağrılarına diz protezi

Güncelleme Tarihi:

Diz eklemi ağrılarına diz protezi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 20:15

DİZ ekleminin, uyluk ve kaval kemikleriyle ön tarafta diz kapağı kemiğinden oluşan büyük bir eklem olduğunu belirten Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, bütün vücut yükünü taşıdığı için aşınmaya yatkın olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bahsedilen kemiklerin birbirlerine bakan yüzlerinin kıkırdak ile kaplı olduğunu vurgulayan Toker, yaşlılık, aşırı kilo, romatizmal hastalıklar, geçirilen travmalar (düşmeler, trafik kazaları gibi), geçirilmiş diz eklemi enfeksiyonlarının kıkırdakta aşınmaya ve kayba yol açarak, kireçlenme (gonartroz) gelişmesine neden olduğunu bildirdi. Toker, total diz protezinin, aşınmış eklem yüzlerinin özel malzemelerle kaplanarak ağrısız yapay bir eklem oluşturulması işlemi olduğunu kaydetti.

DİZ KİREÇLENMESİ AMELİYATI

Alternatif tedavi yöntemleri denenmiş, ancak sonuç alınamayarak diz protezi ameliyatına karar verilmiş hastaya planlanan ameliyat tarihinden 1 hafta önce anestezi muayenesi yapıldığını belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Kan tahlilleri ve diğer tetkikler sonucuna göre gerekiyorsa dahiliye ve kardiyoloji konsültasyonları gerçekleştirilir. Ameliyat, genel anestezi veya belden aşağıyı uyuşturma uygulanarak yapılabilir. Ameliyat süresi her iki diz protezi için aynı seansta ortalama 1 saattir. Hasta ertesi gün koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla ayağa kaldırılarak yürütülür. Hastanede kalış süresi 3-4 gün kadardır” dedi.

Haberin Devamı

TANISI NASIL KONULUR?

Muayene sırasında ağrının yeri ve şiddeti, diz eklem hareketlerinin açıklığının tanı açısından önemli olduğunu belirten Toker, “Önemli tanı metodu, hasta ayakta dururken çekilen ön-arka ve yan röntgen grafileridir. Özellikle ön-arka çekilmiş filmlerde eklem iç yan tarafının daralma derecesi, tedavi seçiminde çok önemlidir” diye konuştu.

AMELİYAT SONRASI DÖNEM

Hasta eve gittiğinde kendi başına tuvalete gidebilir ve kişisel bakımını yapabilir halde olduğunu belirten Toker, şöyle devam etti: “Hareketler sırasında basit ağrı kesicilerle rahatlayacak kadar ağrı duyması normal. Bir süre kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Hasta, ameliyat sonrası su geçirmeyen pansuman sayesinde yıkanabilmektedir. Estetik dikiş atıldığı için 20. gün kontrolünde ağrısız pansuman çıkarılmaktadır. Bazı hastalarda fizik tedavi gerektirmeden rehabilitasyona devam edilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!