Diyabetin tasarım hali

Güncelleme Tarihi:

Diyabetin tasarım hali
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2016 10:37

Diyabetin tasarım hali

Haberin Devamı

DÜNYA Diyabet Günü kapsamında, şeker hastalarının sürekli kullandığı medikal ürünleri sanat eserleri haline getiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Himem Er, bu hastalığa sanatla dikkat çekti.

Giysi ve tekstil yüzeylere insülin kullanım kılavuzlarını ekleyen Yrd. Doç. Dr. Er, "Şeker hastaları her gün belirli aralıklarla insülin yapmalı ya da ilaç kullanmalı. Şeker seviyelerini belirlemek amacıyla ölçüm yapmalı. Bu süreçler uzun ve kimi zaman zor oluyor. Ben de şeker hastalarının kullandığı insülin, ölçüm iğneleri, ilaç kullanım kılavuzlarını kullanarak çeşitli ürünler oluşturdum. Eserlerimde kullandığım eski fotoğraflar, atık malzemeler, kullanılmış ilaç kutuları, insülin enjeksiyon atıkları, insülin pompası rezervuarları, sargı bezleri, sökülmüş elbise parçaları gibi malzemeler hastalıkla boğuşan bir bireyin belleğini anlamaya çalışıyor" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Er, şeker hastalığının insanlığın yaşamı boyunca sürdürdüğü ve sağlığı için dikkat etmesi gereken bir süreç olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glikoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glikoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. İnsülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker, hücrenin içine taşınamayacağı için, glikoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa göz, kalp, böbrek gibi organlarımızda zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden oluyor. Uzun ve zorlu bir yolculuğu olan şeker hastalarının yaşamları boyunca kullandıklarını gözler önüne sermek istedim."

Yrd. Doç. Dr. Er, eserlerini şeker hastalığıyla mücadele edenlere adadığını, önümüzdeki günlerde sergi açacağını ifade etti.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!