Dirençli tansiyona girişimsel çözümDirençli tansiyona girişimsel çözüm

Güncelleme Tarihi:

Dirençli tansiyona girişimsel çözümDirençli tansiyona girişimsel çözüm
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2021 18:23

Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, yüksek tansiyonun atardamar sistemlerinde damar sertliğine yol açan etkileri ile kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, felç, görme kaybı gibi kişinin yaşam kalitesini bozup yaşam süresini kısaltan ciddi sonuçları olan bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Günümüzde dirençli hipertansiyon hastalarında ilaç tedavisi yetersiz kaldığında girişimsel yöntemlere başvurulduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, “Dirençli hipertansiyon vakalarının yüzde 10-40’ında böbrek akan akımını sağlayan atardamarlarda darlık saptanır. Bu hastalarda böbrek damar darlığı giderilmedikçe etkin kan basıncı kontrolü sağlanamaz ve yüksek tansiyonunun diğer tüm olumsuz sonuçlarıyla birlikte ilerleyici böbrek yetmezliği gelişir” diye konuştu.

ORTALAMA 30-45 DAKİKA
Girişimsel tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Işık Erdoğan, şunları söyledi: “Böbrek atardamarında ciddi darlık saptanan uygun hastalarda kasıktaki atardamar yolu ile girişim yapılarak böbrek atardamarına balon ve stent uygulanmaktadır. Bu yolla böbrek kan akımının yeniden sağlanması ile böbrek fonksiyonları korunur. Kullanılan ilaç sayısında azalmayla birlikte etkin kan basıncı kontrolü sağlanır. Bu tür vakalardan böbrek atardamar darlığı olmayan hastalarda uygulanan bir diğer girişimsel tedavi yöntemi renal denervasyon (böbrek atardamarındaki sinirlerin yakılması) işlemidir. Yine kasıktaki atardamar yolu ile böbrek atardamarlarına özel bir kateter yerleştirilir. Bu kateterle radyofrekans enerji uygulanarak böbrek atardamarını saran sinirler yakılır. Bu sinirlerin devre dışı kalmasıyla beyinden gelen ve böbrekleri tansiyonu yükseltmesi için uyaran sinyallerin iletimi engellenir. Her iki işlem de lokal anestezi uygulamasıyla yapılır. İşlem süreleri ortalama 30-45 dakikadır. Hasta bir gece izlendikten sonra taburcu edilir ve ertesi gün herhangi bir fiziksel kısıtlılık olmaksızın normal hayatına dönebilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!