Dilencilik tuzağındaki Suriyeli çocuklar için özel ekip

Güncelleme Tarihi:

Dilencilik tuzağındaki Suriyeli çocuklar için özel ekip
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 11:12

- Ülkelerindeki savaştan kaçan ve İzmir'de yeni bir hayata başlamaya çalışan Suriyelilerin çocuklarının dilencilik şebekelerinin ağına düşmesi, devlet kurumlarını harekete geçirdi- Kent genelinde oluşturulan 8 ekip, dilendirilen çocukları tespit ederek okula kazandırılmaları için gayret gösteriyor

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - Ülkelerindeki savaştan kaçarak sığındıkları İzmir'de yaşam mücadelesi veren çok sayıda sığınmacı çocuğun dilencilik şebekelerinin ağına düşmesini önlemek amacıyla kentte emniyet ve bazı kurumların personelinin yer aldığı 8 ekip oluşturuldu.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünün hazırladığı "Mobil Huzur Ekip Projesi" kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesinden de uzmanların katıldığı ekipler, kent genelinde dilenenleri tespit etmek üzere çalışma yürütüyor.

Aralık ayından beri yoğun olarak dilencilik yapılan bölgelerde çalışma yürüten ekipler, hem dilenen hem de buna aracılık yapanlara yönelik denetimler gerçekleştiriyor. Ekipler, yaşı küçük çocukların sokaktan kurtarılması ve ihtiyaçlarının karşılanması için girişimde bulunuyor.

Haberin Devamı

- Suriyelilere karşı duyarlılık istismar ediliyor

Ekipler, dilencilik yaptığı belirlenen 301'i Suriye uyruklu bin 821 kişiye cezai işlem uygulayarak 193 bin 800 lira para cezası kesti. Denetimler sırasında yapılan aramada, üzerlerinden 37 bin 995 lira para çıkan dilencilerden 83'ünün Suriyeli çocuk olması dikkati çekti.

Ekipler, denetimleri sırasında Suriyeli 609 kişiyi "ikaz tutanağı" ile uyardı, 56'sı çocuk 104 Suriyeli'yi de dilencilik eylemini tekrarladıkları gerekçesiyle İzmir Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim etti.

Denetimler sonucu 66 Suriyeli'nin Osmaniye'deki sığınma kamplarına gönderildiğini ifade eden yetkililer, 3 çocuğun ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı yurda teslim edildiğini kaydetti.

Dilencilik yaptığı belirlenen çocukların ailevi durumlarını tespit eden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanları, çocukların sokaktan kurtarılması için girişimde bulunuyor. Aile ve çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için girişim başlatan ekipler, çocukların okula yazdırılması konusunda da çalışma yürütüyor.

Çocuk dilencilere para vermenin, onlara iyilik yapmak anlamına gelmediğine işaret eden yetkililer, bu konuda kamuoyunun aydınlatılması için bastırılan broşürlerin dilencilik faaliyetinin yoğun olduğu caddelerde araç sahipleri ve vatandaşlara dağıtıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

- "Çocuk istismarcılarının cebine gidiyor"

Emniyet Genel Müdürlüğünce bastırılan "Verdiğiniz her kuruşun onları sömürenlere gittiğini biliyor musunuz?" başlıklı broşürde, çocukların yerinin sokak olmadığına dikkat çekilerek "Sokaklar onları çalmadan çocuklara sahip çıkalım" mesajı veriliyor.

Öte yandan, proje kapsamında Polis Eşleri Kaynaşma ve Yardımlaşma Derneği öncülüğünde de kampanya düzenlenerek ihtiyaç sahibi Suriyelilere, içerisinde giysi, oyuncak ve çocuklar için malzemelerin yer aldığı 20 bin parça eşya dağıtıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!