Didim pandemi sonrasına hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Didim pandemi sonrasına hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2021 00:20

Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, "Umudum ve dileğim odur ki, kutuplaşmanın azaldığı siyaset dilinin düzeldiği, toplumun tüm kutuplaştırmalardan uzaklaştırıldığı, birbirimizi anladığımız, desteklediğimiz daha çok ve nitelikli ürettiğimiz bir ortama evrilelim." diye konuştu.

Haberin Devamı

 

DİDİM Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, 23 Ocak 1971 Malatya doğumlu. Evli ve üç çocuk babası olan Erbaş’ın mezun olduğu okul olan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’nde oğlu da öğrenci. Çok kardeşli, paylaşımcı bir ailede büyümüş. Siyaset ile yakından ilgilenen babası gibi aile geleneğini bozmayarak çok genç yaşta siyasete girmiş. Askerliği sonrasında hemen kendi şirketini kurabilmiş, günlerce iş aramamış şanslı kişilerden... Didim Ticaret Odası’ndaki görevini, “Didim’de tüm sorunlarını çözmüş, gelecek için ayağı yere basan, iyi hesaplanmış, planlar yapılmış, kurumları uyum içerisinde çalışan, karar alıcılar karşısında saygınlığı ve ağırlığı hissedilen, herkesin tanıdığı, adını duyunca heyecan duyduğu bir kent hayal ediyoruz. Güçlü bir Didim inşa etmenin yolunun kendi kurumumuzu güçlendirmekten geçtiği bilincindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Didim pandemi sonrasına hazırlanıyor

SALGIN HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Güçlü bir Didim Ticaret Odası için üyeler başta olmak üzere Didim ekonomisini ayakta tutan tüm işletmelerin önünü açacak, yön verecek çalışmalar yaptıklarını kaydeden Erbaş, “Üyelerimizin gelişimini sağlayacak çalışmalarla beraber, karar alıcılarla görüşerek, ilçe ekonomimizin büyümesinin önündeki engelleri kaldıracak, sağlıklı gelişimini sağlayacak adımlar atmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
2020’de Kovid-19 salgını başladığından bu yana tüm dünya nasıl etkilendiyse ve bu salgına bağlı olarak değişim gösterdiyse Didim’in de çok değiştiğini ifade eden Erbaş, salgının dünyada insanların, şirketlerin, kurumların, devletlerin alışkanlıklarını, iş yapma biçimlerini, yatırımlarını, tüketim alışkanlıklarını, uzun vade tercihlerini değiştirdiğini dile getiren Erbaş, insanların düşünce sistematiğini derinden etkilediğini bildirdi. Yaşama bakış açılarının değiştiğini kaydeden Erbaş, şunları söyledi:

Haberin Devamı

YENİ BİR DÜZEN KURULUYOR

“Kovid-19’un yarattığı en başta ölüm korkusu, bilinmezliğin dozu ve şiddeti, insanlarda travma etkisi yarattı. Bu travmanın sonucunda da bir çok şey değişti. Halkın temas şekli bile değişti. Bu bazı sektörleri enteresan bir şekilde çok değerli hale getirirken, bazılarını öne çıkardı, bazılarını da çok geriletti. İktisadi anlamda dönüşüm ve değişim yarattı. Bu sadece Kovid-19 devam ettiği müddetçe mi olacak yoksa kalıcı mı olacak belli değil. Ama bence bazı değişimler önümüzdeki dönemde de devam edecek. Örneğin ticareti çok etkiledi. Üretim zinciri koptu. Şirketler de kişiler de sadece var olan kaynaklarını kullanarak ayakta kalabilmeye, temel ihtiyaçların karşılanmasına odaklandı. Talepler ertelendi, yeni talep şekilleri ortaya çıktı. Elbette aşının bulunması da çok önemli. Kovid-19 baskısını yok edip hayatın normalleşmeye başlaması, değişen ve yükselen talepler, artan maliyetler, yükselen enerji fiyatları, dünyada enflasyonist bir başka dalgaya sebep oldu. Şimdi bu aşırı taleple oluşan enflasyon ile mücadele zamanı.”

 

Haberin Devamı

GELİRLERİMİZ ÜÇTE
İKİ ORANINDA AZALDI

TURİZM gelirlerinde ciddi bir kaybımız olduğunu ifade eden Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, Cumhuriyet tarihinin en büyük turizm gelirlerine sahip olduğumuz 2019 yılında elde edilen tüm gelirin üçte iki oranında azaldığını bildirdi. Aşı ile kısmen 2021’de toparlansa da 2022’ye dair yine büyük beklenti bulunduğunu kaydeden Erbaş, şu bilgileri verdi: “Ortak kararlar almalı, ortak hareket etmeli, kolektif aklı kullanmalıyız. İzmir turizm fuarında Didim Turizm Derneği’ne oda olarak biz de destek verdik. Didim Platformu gibi ortak akılla hareket edecek bir oluşumun içerisindeyiz. Şimdi çok da detaylandıramıyorum ama daha az katılımcılı, daha çok dernek ve güçlü STK’lar ile yine Didim Platformu gibi görev yapacak bir oluşumun içerisindeyiz. Biz borçlu bir oda devralmıştık. Kovid-19 döneminde tüm diğer kurumlar gibi daha çok tasarrufa yöneldik. Şu an borçlu değiliz. Artık kasamızda odamızı yürüten nakit kaynağımız var ama kaynaklarımızı çok tasarruflu kullanıyoruz.”

 

Haberin Devamı

21. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ
SEKTÖRÜ TURİZM OLACAK

TRAVMALARA, olumsuzluklara, yaşanan krizlere rağmen Türkiye’nin potansiyeli olan bir ülke olduğunu belirten Didim Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, önümüzdeki dönemde çıkış yapacağımızı söyledi. Bu durumun Didim için de geçerli olduğunu ifade eden Erbaş, ancak potansiyelin tam olarak kullanılamadığını bildirdi. Turizmin 21. yüzyılın en önemli parametresi olacağını vurgulayan Erbaş, “Ama turizm şekil değiştirerek büyüyecek. Önemli olan bizim bu dönüşüme ayak uydurmamız. Bu fırsatı kaçırmamalıyız.
Didim olarak avantajlarımızı ve dezavantajlarımızı iyi biliyoruz. Birkaç temel kent ekonomisini ilgilendiren konuda çalıştay planlıyoruz. Birisi turizm. Pandemi sebebiyle ertelediğimiz tüm programları hayata geçireceğiz. Sosyal medyayı önemsiyorum. Sosyal medya üzerinden bir atak planlıyoruz. Tarıma ve sağlık turizmine dair de çalıştayımız olacak. Bu çalışmaları da ortak akılla yürütmek istiyoruz.”

 

Haberin Devamı

SORUNLARI ORTAK
AKILLA AŞACAĞIZ

DİDİM’de beton santralleri konusunda bir kriz yaşandığını hatırlatan Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, çözüm konusunda üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyledi. Didim’in girişinde yer alan bu santrallerin bulunduğu yer itibariyle ilçeye yakışmadığını ifade eden Erbaş, ancak sağlıklı bir çözüm üretilene kadar kimsenin mağdur olmaması ve işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmesi gerektiğini vurguladı.
Apollon Tapınağı ve çevresindeki yapılaşma konusuna da değinen Erbaş, 27 yıldır orada bir koruma imar planı yapmaya çalıştıklarını hatırlattı. Sorunun hala çözülemediğini dile getiren Erbaş, “Bakın o bölgede yıkılacak yapılar yıkılmalı, korunacak yapılar korunmalı, restore edilecek turizme kazandırılacak yapılar çoktan kazandırılmalı ve bu sorunu çoktan çözebilmeli ve bölgeyi de turizme kazandırmalıydık. Bu sadece belediyemizin çözebileceği bir durum da değil. O bölgenin bir ucunda belediye, bir ucunda anıtlar kurulu, bir ucunda bakanlık, kamulaştırma yapılması için bir ucunda maliye var. Önceliklerin örtüşmemesi yüzünden sorunu çözemedik. Ama asla karamsarlığa yer yok. Tüm sorunlarımızı ortak akıl ile zamanla aşacağız” dedi.

 

YATIRIMCI BÜYÜK
İLGİ GÖSTERİYOR

DİDİM’in gerçek bir yatırım cenneti olduğunu belirten Ticaret Odası Başkanı Hilmi Erbaş, şunları söyledi: “Lüks konsepti ile Barut Grubu’nun, Özak Grubu’na bağlı Ela Quality’nin Didim’de yatırımları var. Ve henüz ismini telaffuz edemeyeceğim firmalar geliyor. Türkiye’de potansiyel turizm yapılacak çok önemli bir bölge Didim. Çok da ciddi bir talep var. Sayın bakanımızı da pandemi öncesinde iki defa bizzat ziyaret ettik, görüş alışverişinde bulunduk. Çeşme ve Didim ile ilgili planlamalar devam ediyor. Bu Didim için çok önemli. Bizim sağlıklı bir sürece, işbirliğine, doğru koordinasyona ihtiyacımız var. Teknik değerlendirmelerimizi doğru yaparsak yatırımcı da kazanır.”

TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ

Didim’in yatırımcılar için daha da cazip bir hale getirilmesinin önemli olduğunu da ifade eden Erbaş, “Artık kentler kendini farklılaştırmalı. Mevcut potansiyellerini çok daha akıllı ve verimli kullanarak, kent kimliğimizle ilgili doğru bir çalışma ile süreci geliştirebilirsek çok bambaşka bir Didim yaratabiliriz. Didim’in ekonomisini ve geleceğini üç perspektif üzerinden görüyorum: Birincisi ve en önemlisi turizm. Ama yeniden yapılandırılmış turizm ki artık çeşitlendirmemiz şart. Kitle turizminden biraz daha uzaklaşarak gastronomi, sağlık, eko ve kırsal turizm gibi potansiyellerimizi akılcı biçimde kullanarak bunu başarabiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!