Demirtaş'tan Yunanistan ile ticarette 10 milyar dolar hedefi

Güncelleme Tarihi:

Demirtaştan Yunanistan ile ticarette 10 milyar dolar hedefi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 12:26

Demirtaş'tan Yunanistan ile ticarette 10 milyar dolar hedefi

Haberin Devamı

YUNANİSTAN'ın yeni atanan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'yı ziyaret eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ticaretimizin 10 milyar dolara ulaşması için birlikte çalışalım" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcıları Jak Eskinazi ve Cüneyt Güleç ile birlikte, Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia'yı ziyaret etti. Başkonsolos'un eşi, Türk-Yunan ekonomik çalışmalarına destek veren ekonomist Nikolaos Stefanos'un da bulunduğu ziyarette, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler ile turizm ve ticaretin geliştirilmesine yönelik konular görüşüldü.

1992 yılında İzmir Ticaret Odası Başkanı olduğunda Yunanistan ile ticaretin 200 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "Oysa en çok ticaret komşuyla yapılır. Bu nedenle Yunanistan'a çok büyük önem verdim ve bu konuda çalışmalar yaptım. Tabii ki çok büyük zorluklar da yaşadık. Gittiğimizde gümrüklerde saatlerce bekletildik, grubumuzdaki bazı kişiler alınmadı. Belediye başkanları ve valiler randevu vermedi. Ama bu zorlukların hiçbirisine takılmadık. Biz birbirimize yakın iki milletiz. Geçmişte bir savaş yaşandı ama Avrupa'da da savaş yaşandı. Şimdi bayrakları tek. Trakya ve azınlıklar, ruhban okulu sorunları o zaman da vardı şimdi de var. Biz her zaman şunu şöyledik: 'Siyasetçiler bu sorunları çözsün biz ticareti geliştirelim.' Bu misyonu üstlenerek çalışmaya devam ettik" dedi.

"VİZE KALKARSA YUNANİSTAN'DAKİ OTELLER YÜZDE 90 DOLULUĞA ULAŞIR"

Bugün iki ülke arasındaki ticaret hacminin iyi bir noktaya ulaştığına dikkat çeken Demirtaş, "Ama 10 milyar dolara ulaşmamız mümkün. Adalarla çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bugün geldiğimiz noktada hiçbir zorluk yaşamıyoruz. Vize konusunda geçmiş dönemdeki konsoloslarımız da bize hep yardımcı oldular. 2008 yılında yeşil pasaport ile ilgili vizesiz giriş imkanı sağlandı ve turizmde patlama yaşandı. Türkiye Ege Kıyıları, Yunanistan adaları ve kıta Yunanistan'daki odalar ile birlikte, 3 günlük geçiş sağlayacak pasavan sisteminin getirilmesi için kampanya başlattık. Schengen kurallarından kaynaklanan zorluk nedeniyle hayata geçirilemedi. Ama kapıda vize sistemi getirildi ve bu uygulama da ekonomik sıkıntı içindeki adalara katkı sağladı. Bugün de vize konusunda bir sıkıntı yaşamıyoruz ama tamamen kalkması turizmi daha da geliştirecektir. Yunanistan'daki otellerin doluluk oranı yüzde 90'a çıkacaktır. Biz komşumuz Yunanistan ile tüm ilişkilerimizi geliştirme konusunda bir misyon üstlendik. Sizin görev süreniz boyunca da bu konuda birlikte çalışma yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerini daha da ileriye taşımayı hedeflediğini söyleyen Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ise, "Ticari, ekonomik, kültür ve turizm alanında ilişkilerimizi ileriye taşımak istiyorum. Ülkelerimiz birarada daha çok kazanabilir. Çünkü tarihimiz bir, adetlerimiz bir. Birlikte daha da ileriye gidelim. Bu kapsamda İzmir Ticaret Odası ile de çalışmak istiyorum. Sizin tecrübeleriniz bizim için çok önemli ve değerli" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!