Çolak: Oruç tutanlar için susuzluğun formülü süt

Güncelleme Tarihi:

Çolak: Oruç tutanlar için susuzluğun formülü süt
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2016 12:50

Çolak: Oruç tutanlar için susuzluğun formülü süt

Haberin Devamı

BESLENME ve Diyet Uzmanı Hülya Çolak, ramazan ayında oruç tutanlara susuzlukla mücadele için süt içmelerini önerdi. Çolak, beyaz ekmek ve ramazan pidesinin sahur sofrasına konmaması gerektiğini söyleyerek, "Oruç açarken de oda sıcaklığındaki bir bardak suyu yavaş yavaş için" dedi.
Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çolak, yaklaşık 16- 17 saat boyunca su tüketemeyecek olan oruçlular için uyarılarda bulundu. Vücudun su dengesini koruyabilmek için sahurdaki beslenmenin rolüne dikkat çeken Çolak, doğru gıda tüketimiyle günü kolay atlatma yönünde bilgiler verdi. Ramazanda, üç ana öğünlük bir beslenme düzeninden bir anda iki ana öğünlük bir beslenmeye geçildiğini ve öğünler arasında 16- 17 saatlik bir zaman dilimi bulunduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çolak, “Bu süre boyunca susuzluk da had safhaya çıkıyor. Kronik hastalığı olanlar, oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka hekimlerine başvurmalı. Oruç tutup tutamayacaklarına dair doktorlarının verdiği bilgiler doğrultusunda karar vermeliler. Doktorlarının onay vermemeleri halinde oruç tutmaktan vazgeçmeliler" dedi.
SÜT TÜKETİN
Yaz günlerinde insanların en çok su ihtiyacı duyduğunu ve sahurda bunu dikkate alarak gıda tüketilmesi gerektiğini belirten Çolak, şunları söyledi:
“Sahur menüsünde ağır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Öğünümüz daha çok kahvaltı gibi olmalı. Eğer kolestrol sorunu yoksa, menemen veya haşlama olarak her gün bir yumurta tüketilmeli. Orta yağlı peynir yine sahurun vazgeçilmezi. Hem kalsiyum, hem de protein dengesini sağlar, tokluk süresini uzatır. Ardından süt çok önemli. Eğer alerjileri yoksa içilecek iki bardak süt hem susuzluğu dengeler, hem de tok tutar. Bundan dolayı sahurda süt ve ya yoğurt tüketimi tavsiye edilir. Yeşillik ve sebze istendiği kadar tüketilebilir. Salataya zeytinyağı ilave edilebilir, ancak nar ekşisi ve benzeri soslardan uzak durumalı. En sağlıklı karbonhidrat kaynağı olan tam tahıllı ekmeğe özellikle yer verilmesi gerekir. Beyaz ekmek, Ramazan pidesi sahur menüsünde bulunmamalı. Sahurda yemek yeme alışkanlığı bulunanlara baharatlı yemekler, pilav, makarna gibi yiyecekler önermiyoruz. Bu tarz gıdalar, mide yanması, kan şekerinin düşmesi ve gün içinde erken acıkma ve susamaya neden olur."
MEYVE ÇAYI YA DA KOMPOSTO
Sahurda tatlı tüketiminin de yanlış olduğunu ve alınan tatlı gıdaların gün içinde ayrıca su ihtiyacına yol açabileceğini de dile getiren Çolak, mutlaka tüketilecekse bir iki tatlı kaşığı tahin-pekmez önerdi. Ayrıca çay yerine meyve kompostosu ve meyve çayı tüketmenin gün içindeki susuzlukla mücadelede çok daha etkin bir yol olduğunu söyleyen Hülya Çolak, şöyle konuştu:
“Aşırı çay kahve tüketimi vücudun sıvı ihtiyacını artıracağından Ramazan ayında tüketimi kısıtlanmalı. Kendi hazırladıkları meyvelerden de çay yapıp bunu soğuk olarak tüketebilirler. Bu da susuzlukla mücadelede etkili bir yöntemdir. Gün boyu hem susuzluk hissini azaltırken, hem de tokluk hissi verir. Bununla birlikte artan sıvı ihtiyacını karşılamak için iftar ve sahur saatleri arasında 2 - 2. 5 litre (10 -14 bardak) su içilmesi gerekir. İftarımızı açarken de oda sıcaklığında bir bardak suyu yavaş yavaş içilmeliyiz. Hızlı yemek yemek Ramazan ayında en sık yaşanan problemdir. Hızlı yemek yenildiğinde tansiyon değerlerinde oynama, kan şekerinin hızlı yükselmesi veya düşmesi, hazımsızlık gibi problemler yaşanabilir. Yemekten sonra bir anda uyku bastırıyorsa bu doğrudan yemeğin hızlı yenildiğine işaret eder. Bir sonraki gün daha dikkatli ve sabırla öğünü tamamlamak gerekir."
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!